Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se lägenheterna som Ryssland har bombat och som man nu vill få ryssarna att köpa och hör utrikesreportern Carl Fridh Kleberg förklara syftet med propagandavideon. Foto: Erik Norbergh/Youtube

Ryska draget: Försöker sälja sönderbombade lägenheter i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Den ukrainska staden Mariupol har använts flitigt i rysk propaganda sen staden ockuperades för snart två år sedan. I det senaste exemplet guidar en rysk journalist sina tittare genom det som beskrivs som en ”lukrativ bostadsmarknad”.

Tillsammans med olika mäklare går journalisten Olga Orechova från ryska statliga RIA Novosti in i sönderbombade lägenheter och påstår att det är lönsamt att investera i Mariupols bostadsmarknad just nu.

– Mariupol är en plats som de allra flesta förknippar med enorm förödelse och det är också en av de städer i Ukraina som sargats allra svårast av Rysslands fullskaliga invasion. Men det man beskriver här är istället investeringsmöjligheter, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

Kriget i Ukraina

Bland bråte och halvsprängda väggar finns barnleksaker och privata fotografier.

Se Mariupol som Ryssland vill sälja in – och vad som döljer sig bakom i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet