Så lyckades Nederländerna undvika dödsfall: ”Högre standard än grannländerna”

Publicerad

Nära 200 personer har mist livet i samband med de senaste dagarnas översvämningar i Belgien och Tyskland. Förödelsen är stor även i delar av Nederländerna, men trots det tycks ingen ha omkommit.

– Det är allmänt känt att vår skyddsstandard är högre än våra grannländers, säger hydrologiprofessorn Jeroen Aerts i Amsterdam.

Efter översvämningarna har flera forskare riktat skarp kritik mot Tysklands katastrofhantering.

– Så många människor borde inte dö i översvämningar år 2021. Vi har teknik för att utfärda tidiga varningar. Det måste vidtas åtgärder, så att det inte händer igen, sade hydrologiprofessorn Hannah Cloke till SVT i förra veckan.

Jeroen Aerts är chef för avdelningen för vatten- och klimatrisker vid Vrije-universitetet i Amsterdam. Han delar bilden av att grannländerna hade kunnat hantera katastrofen bättre, inte minst när det kommer till långsiktig planering av bebyggelse.

– Många av de här byarna ligger på platser där man inte ska bygga, säger han.

Men det finns också andra anledningar till varför Nederländerna lyckades så bra med sin katastrofhantering. Det geografiska läget, det politiska systemet och inte minst landets historia spelar roll. Hör Jeroen Aerts berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.