Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT/SVT

Så påverkar Sveriges ordförandeskap i EU

Uppdaterad
Publicerad

2023 tar Sverige över stafettpinnen och blir ordförandeland i EU. Huvuduppgiften blir således att föra över 350 ärenden framåt det kommande halvåret. Något som kan ta fokus från politiken på hemmaplan.

– Det riskerar att ta tid från det som egentligen är viktigast för regeringen, de vill säga leverera på sina vallöften, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

Inre och yttre säkerhet, grön omställning, EU:s konkurrenskraft och demokrati och rättstat är regeringens huvudfokus under ordförandeskapet i EU. Men mycket kommer såklart också att präglas av kriget i Ukraina och konsekvenserna av det.

– Den stora utmaningen är ju att hålla ihop EU-länderna när det gäller Rysslands krig i Ukraina, säger Elisabeth Marmorstein.

Det kan innebära att den svenska inrikespolitiken får läggas åt sidan för en stund.

– Sen har vi ju hela oppositionen med Socialdemokraterna i spetsen som redan varit ute och vevat ganska hårt mot Sverigedemokraternas inflytande så frågan är väl hur pigga de kommer att vara för att uppfylla den här borgfreden som Ulf Kristersson har vädjat om, säger Elisabeth Marmorstein, inrikespolitisk kommentator.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.