Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Artillerisystemet Archer är ett av de avancerade vapensystem som ska skickas till Ukraina. Hör före detta överstelöjntnant Jörgen Elfving om hur de väntas förändra kriget. Foto: SVT/TT

Så påverkas kriget av det nya vapenstödet till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Leopard 2, Patriot och Archer. Namn på avancerade vapensystem av Natostandard som kan börja användas av Ukraina i kriget mot de ryska invasionsstyrkorna. Tiden blir avgörande för om leveranserna ska kunna påverka utgången av striderna, menar före detta överstelöjtnant Jörgen Elfving:

– Att utbilda en soldat på att hantera pansarskott tar en halvtimme. Att utbilda någon på luftvärnssystemet Patriot tar månader.

Efter hårt tryck från omvärlden och lång tvekan beslutade den tyska regeringen på tisdagen att donera åtminstone ett kompani Leopard 2-stridsvagnar till Ukrainas försvarsmakt, vilket innebär 10-12 vagnar. Dessutom gav man formellt klartecken till det 20-tal nationer som använder den tyskbyggda vagnen att exportera sina exemplar vidare.

Polen och ytterligare ett antal länder ska redan ha enats om att tillsammans skicka ett 100-tal Leoparder till Ukraina, rapporterar ABC News.

”Förstår försiktigheten”

Jörgen Elfving säger sig förstå den tyska försiktigheten, som han menar grundar sig på historiska faktorer.

– Det ena är att Tyskland sedan Bismarcks tid haft en god relation till Ryssland, bortsett från de två världskrigen. Den vill man gärna få tillbaka när Ukrainakrisen väl är bilagd. Den andra är det tyska anfallet på Sovjetunionen 1941. Ryssland har redan gjort ett propagandanummer som lyder ”ånyo tyska stridvagnar i Ukraina” som väcker en del associationer.

Under onsdagen meddelade även Joe Biden att USA skickar 31 M1 Abrams-stridsvagnar till Ukraina. Sedan tidigare har Storbritannien utlovat ett drygt tiotal vagnar av modellen Challenger 2.

Ukraina har sagt sig behöva tunga stridsvagnar för att kunna återta områden som Ryssland ockuperat.

Jämförbar slagkraft

Jörgen Elfving bedömer att Leopard 2 är likvärdig med de modernaste ryska T-90 och T-72. När det gäller det rörliga och träffsäkra artillerisystemet Archer så har Ryssland ingen motsvarighet annat än på utvecklingsstadiet. Däremot anser Elfving att luftvärnssystemet S-400 är jämförbart med Patriot, som Ukraina dessutom bara kommer få begränsad tillgång till.

Tyskland, USA och Nederländerna har sagt sig vara redo att skicka Patriot så snart de ukrianska soldaterna är utbildade på systemet. När det gäller Archer är det Sverige som står för leveransen, oklart exakt när.

Kan fler vapen till Ukraina göra så att kriget tar slut snabbare?

– Det påverkar militära skeenden men det är hur man använder materielen på stridsfältet som avgör. Liksom anda, moral och den ukrainska motståndsviljan, säger Jörgen Elfving.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Artillerisystemet Archer ska skickas till Ukraina i ett nytt stödpaket. Så funkar den. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.