Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En grupp tyskar, inklusive en självtitulerad prins, grips under dramatiska former 2022. Snart framkommer planer på en blodig statskupp. Se hela historien bakom terrorplanerna som skakade Tyskland. Foto: TT/AFP

Så planerade ”prinsen” att störta den tyska regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Delar ur den högerextrema Reichsbürgerrörelsen planerade en våldsam statskupp mot den tyska staten. På tisdagen inleddes rättegången mot en självtitulerad prins och åtta av hans kumpaner som misstänks ha varit hjärnorna bakom komplotten.

Det var den andra av tre rättegångar – och den mest högprofilerade – som inleddes på tisdagen i Frankfurt. Utredningen, som beräknas ligga på närmare 400 000 sidor, beskrivs vara den mest omfattande i landets historia och rättegången väntas pågå i flera år.

De åtalade påstås vara frontfigurer i högerextrema Reichsbürgerrörelsen, ledd av den tyska självutnämnde prinsen Heinrich XIII Reuss. De misstänks ha planerat att störta den tyska regeringen och Heinrich XIII Reuss ska ha avsetts bli landets nya ledare efter kuppen.

Greps i rikstäckande räder

Den misstänkta komplotten uppdagades när ett 20-tal personer greps i rikstäckande räder i december 2022 där tusentals poliser deltog.

Totalt står 27 personer misstänkta förr terrorbrott eller medhjälp till terrorbrott i tre rättegångar. Sedan 29 april har en rättegång i Stuttgart pågått mot den påstådda militära grenen av rörelsen. Och 18 juni inleds den tredje rättegången i München mot ytterligare åtta misstänkta medlemmar, skriver Deutsche Welle.

Se hela historien bakom terrorplanerna som skakade Tyskland i videon ovan.

Det här är Reichsbürgerrörelsen

Reichsbürger-rörelsen är ett löst sammansatt nätverk av högerextremister, monarkister, vapenentusiaster och allehanda konspirationsteoretiker som vill störta den tyska republiken och ersätta den med ett tyskt rike i stil med det som fanns före världskrigen.

Tyska myndigheter har länge larmat om rörelsens rättshaveristiska metoder, där den har organiserat storskaliga kontakter med olika myndigheter i syfte att överväldiga byråkratin.

Många olika konspirationsteorier frodas i rörelsen, som hårdför vaccinskepsis, förnekande av Förintelsen och tankegods från den så kallade Qanon-rörelsen i USA.

En annan grupp Reichsbürger-anslutna personer står åtalade misstänkta för att ha planerat att kidnappa Tysklands hälsominister Karl Lauterbach i en separat statskuppsplan.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.