Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Så reagerar världen på drottning Elizabeths bortgång

Uppdaterad
Publicerad

Vid 19.30 på torsdagskvällen kom beskedet om att Storbritanniens drottning Elizabeth II har gått bort. Nu strömmar kondoleanser in från ledare världen över.

– Drottning Elizabeth är en sådan människa som alltid har funnits där, säger statsminister Magdalena Andersson (S) inför ett samlat pressuppbåd strax före torsdagens partiledardebatt i TV4.

Under en pressträff med anledning av beskedet säger Storbritanniens premiärminister Liz Truss att Storbritannien har vuxit och blomstrat under drottningens ledning.

– Det är en stor chock för nationen och världen, säger hon.

Drottning Elizabeth 1926-2022

– Drottningen gav oss stabilitet och styrka i vått och torrt.

Drottningens son kung Charles III säger i ett uttalande att drottningens död kommer att påverka hela landet, Samväldet och otaliga människor runt om i världen.

Storbritanniens före detta premiärminister Boris Johnson beskriver beskedet som ”vårt lands sorgligaste dag”.

”Hon verkade så tidslös och så underbar att jag är rädd att vi har kommit att tro, precis som barn, att hon skulle leva för alltid”, skriver han i ett uttalande.

Guterres: ”En god vän till FN”

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres skriver att han är djupt ledsen över drottningens bortgång.

”Hon var en god vän till FN och en lugnande närvaro genom årtionden av förändring”, skriver han.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skriver att ”det är med djup sorg” hon tagit emot beskedet om drottningens död.

”Hon var världens längst sittande statschef och en av de mest respekterade personligheter världen över”, fortsätter hon.

Frankrikes president Emmanuel Macron skriver på Twitter att drottningen ”förkroppsligade den brittiska nationens kontinuitet och enhet i över 70 år”.

”Jag minns henne som en vän till Frankrike, en godhjärtad drottning som har lämnat ett bestående intryck på sitt land och sitt århundrade”, fortsätter han.

Ukrainas president Volodomir Zelenskyj skriver:

”Det är med djup sorg vi fick veta om hennes majestät drottning Elizabeth II:s död. På det ukrainska folkets vägnar uttrycker vi uppriktiga kondoleanser till kungafamiljen, hela Storbritannien och Samväldet”

Även USA:s för detta president Barack Obama skickar kondoleanser till den brittiska kungafamiljen:

”Som så många av er är Michelle och jag tacksamma över att ha bevittnat Hennes Majestäts hängivna ledarskap, och vi är imponerade över hennes arv av outtröttlig, värdig offentlig tjänst”, skriver han i ett uttalande.

Texten uppdateras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drottning Elizabeth 1926-2022

Mer i ämnet