Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Danmarks statsminister presenterade striktare coronarestriktioner under fredagens pressträff. Foto: Fredrik Hagen/TT/SVT

Norden stramar åt coronareglerna inför helgen

Uppdaterad
Publicerad

Smittan ökar i Sverige och de andra nordiska länderna. I Sverige är det slutfestat, enligt statsminister Löfven. I Danmark stoppas alkoholförsäljning efter klockan 22 och Norge väntas nya restriktioner införas på måndagen.

På fredagskvällen presenterade Danmarks statsminister Mette Fredriksen nya hårdare restriktioner. Från och med måndag kommer all alkoholförsäljning stoppas efter klockan 22. Det gäller barer, restauranger och mataffärer. Landet inför krav på munskydd på offentliga platser, både inomhus och utomhus.

– Det gäller från 29 oktober så du har tid att köpa dig ett lager munskydd, säger Mette Fredriksen.

Gäller till nästa år

Anledningen till de nya restriktionerna, som gäller till den 2 januari, är den ökade smittspridningen i landet. Regeringen sänker antalet som får samlas från 50 till tio personer och danskarna uppmanas att utöver kollegor, skolkamrater och de man träffar vid fritidsaktiviteter enbart umgås med tio personer.

Danmark inför även strängare gränskontroller för att undvika att smitta förs in till danska arbetsplatser, vilket påverkar pendlare från till exempel Sverige.

Ny finsk lag om nattklubbarna

På torsdagen meddelade Sveriges statsminister Stefan Löfven att det är slutfestat och att nattklubbarna inte längre är undantagna från 50-regeln. Även i Finland har nattklubbarna kopplats till en ökad smittspridning.

De tre senaste veckorna har antalet smittade ökat i Finland, enligt statistik från finska Institutet för hälsa och välfärd. Nu planerar landets regering att införa en ny lag riktad mot nattklubbarna som i nuläget omfattas av samma regler som restauranger, rapporterar DN. Med den nya lagen ska man skilja mellan restauranger som serverar mat och de som främst serverar alkohol. Enligt lagförslaget, som ännu inte passerat genom parlamentet, ska nattklubbarna enbart få ta in 50 procent av sin gästkapacitet.

Rödlistat Sverige

Efter att smittspridningen i Sverige ökat har Norge rödlistat hela landet för inresa till Norge. Statsminister Erna Solberg är bekymrad över smittoläget i Europa och hemlandet Norge, även om man har relativt få fall ser man att antalet smittade ökar, konstaterade hon under en presskonferens på fredagen och uppmanade norrmännen att umgås med färre personer under helgen.

– Alternativet är fler smittade, fler dödsfall och ännu striktare restriktioner. Vi väljer att införa restriktioner och strama åt lite till under nästa vecka, tar vi ett krafttag i november är det större sannolikhet att vi kan ha en normal jul med familjen där hemma, sa Solberg enligt VG.

Coronaviruset i Norden

Visa

Sverige

Antal smittade: 110 594

Döda: 5 933

Danmark

Antal smittade: 38 622

Döda: 697

Finland

Antal smittade: 14 474

Döda: 353

Norge

Antal smittade: 17 405

Döda: 279

Island

Antal smittade: 4 308

Döda: 11

Källa: Folkhälsomyndigheten, Johns Hopkins universitetet. Siffrorna är hämtade 23 oktober 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet