Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så ser vapendebatten ut i Finland: ”Kommer nog inte bli skillnad”

Uppdaterad
Publicerad

Finland är ett av världens mest vapentäta länder när det gäller lagliga vapen. Efter skolskjutningarna på 00-talet skärptes vapenlagarna, men att tisdagens skjutning får samma effekt är desto mer tveksamt.

– Debatter om skjutvapen i Finland har aldrig pågått under längre tid, säger Matti Näsi som är universitetslektor i kriminologi vid Helsingfors universitet.

Finland har en lång tradition av både jakt och vapeninnehav. I landet med 5,5 miljoner invånare finns mer än 1,5 miljoner licensierade skjutvapen.

Men efter skolskjutningarna 2007 och 2008 höjdes åldersgränsen för att äga ett vapen. Finland införde också hårdare prövning av den mentala hälsan för dem som sökte vapenlicens.

Skolskjutningen i Finland

I tisdags drabbades Finland av ytterligare en skolskjutning, på en grundskola i Vanda utanför Helsingfors. Kommer det innebära ännu stramare vapenlagar?

Hör kriminologen Matti Näsi, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjutningen i Finland

Mer i ämnet