Två män räddas från den träbåt full med immigranter som kapsejsade utanför Malta på fredagen. Foto: Scanpix

Fartygsolyckan vid Malta: Såg sin son drunkna

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar det klarna mer och mer vad som hände när ett migrantfartyg kapsejsade utanför Malta på fredagskvällen, den tredje olyckan på en vecka i Medelhavet, då minst 34 människor miste livet.

Enligt den maltesiska flottan försökte de 250 migranterna slå larm om att de befann sig i sjönöd via en satellittelefon men fartyget kapsejsade när nästan alla passagerare flockade sig på fartygets ena sidan när de försökte påkalla ett passerande flygplans uppmärksamhet.

BBC rapporterar att det var mest syrier och palestinier ombord på det förlista fartyget –tidigare uppgifter har gjort gällande att det var somalier och eritreaner.

Båtkatastrof utanför Lampedusa

Såg sin son drunkna

Minst 34 människor har hittats döda, bland dem tre små barn, men siffran kan komma att stiga till 50. Enligt maltesiska myndigheter har man räddat 147 människor.

TV-kanalen har talat med ett par som tillsammans med sin nio månader gamla dotter, låg en timme i vattnet innan de räddades. Mannen höll dottern vid sitt bröst men lyckades inte rädda sin son, som drunknade framför dem.

Tidigare på lördagen förekom uppgifter om att den italienska flottan ska ha siktat ännu ett fartyg med problem i området – men någon ytterligare information har inte kommit om ett andra fartyg.

Liknar havet vid en kyrkogård

Maltas premiärminister Joseph Muscat säger i en intervju på lördagen med BBC att den lilla ö-nationen känner sig ”övergiven” av resten av Europa och han uppmanar nu EU att agera kraftfullt. Han sade även att europeiska vatten nära Afrika börjar bli en kyrkogård.

– Jag vet inte hur många som ska behöva dö i havet innan något görs, sa Muscat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Båtkatastrof utanför Lampedusa

Mer i ämnet