Gårdagens besked att Sara Danius lämnar Svenska Akademien har fått uppmärksamhet i internationella medier Foto: TT

Så skriver internationell press om Sara Danius avgång

Uppdaterad
Publicerad

Krisen inom Svenska Akademien har inte bara omskrivits i svensk press. På internationella håll rapporterar nyhetsmedier om Sara Danius besked i går att hon lämnar sin post i Svenska Akademien: ”Akademien faller sönder alltmer” och ”#metoo-rörelsen skakar Svenska Akademiens grundpelare”, skriver tysk och fransk press.

I Storbritannien rapporterar både BBC News och The Guardian om gårdagens besked.

BBC rubricerar sin text med ”Chef för Svenska Akademien lämnar Nobelgrupp på grund av utredning om sexuella trakasserier”. Texten återger händelseförloppet från förra november fram till gårdagens beslut. Anklagelserna mot den så kallade kulturprofilen beskrivs samt detaljer om den pågående polisutredningen mot honom.

Krisen i Svenska Akademien

The Guardian skriver att ”Chef för Nobels litteraturpris avgår efter skandal om sexuella trakasserier”. Artikeln beskriver hur allmänheten och Nobelstiftelsen oroar sig över att krisen riskerar att påverka bilden av Nobelpriset och Sverige negativt utomlands. 

”Akademien faller sönder alltmer”

Tyska tidningar skriver flitigt om händelserna inom Svenska Akademien. ”Stolarna i Svenska Akademien skakar och Nobelprisets strålande aura bleknar”, skriver Die Zeit. Sueddeutsche.de skriver att den akademi som är jury för Nobelpriset i litteratur ”faller sönder alltmer” efter skandaler med korruption och sexuella trakasserier.

I en utförlig artikel i Die Welt beskrivs den senaste tidens händelser som ”den tyngsta krisen någonsin” och att ”det råder krig” i Svenska Akademien. Tidningen beskriver särskilt Horace Engdahls angrepp på Sara Danius i Expressen. ”Horace Engdahl nämner inte med en enda stavelse det som utlöste krisen – vittnesmålen från 18 kvinnor om övergrepp utförda av den så kallade kulturprofilen”.

Franskt fokus på #metoo

Fransk press har skrivit hur svallvågorna efter metoo-uppropen omskakat Svenska Akademien men även dragit med Danius själv. ”Metoo-rörelsen skakar Svenska Akademiens grundpelare”, skriver franska public service France Info. Le Parisien uppger att ”Indragen i en skandal avtackar Svenska Akademien sin ständiga sekreterare. Metoo-vågen tog även henne”.

Anrika Le Monde rapporterar att ”Institutionen som utser Nobelpriset i litteratur är i kris – intrasslad i interna splittringar efter sina kopplingar till kulturprofilen, en framträdande kulturell gestalt i Sverige, anklagad för sexuella övergrepp”.

”En kvinna får ta smällen”

”I Nobelskandalen, där en man anklagas för sexuella trakasserier, får en kvinna ta smällen” skriver amerikanska The New York Times. Krisen rapporteras vara så pass omfattande att den har nått statsminister Stefan Löfven, som gjorde ett uttalande i går.

DN:s kulturchef Björn Wiman intervjuas och beskriver förtroendet som ”kört i botten”. Ebba Witt-Brattström kallar uteslutningen av Danius ”ett bakslag av män”.

Första åtgärd för att lösa krisen

Spanska El Mundo skriver att Akademien, genom Sara Danius och Katarina Frostenssons avhopp, nu tagit ett första steg för att åtgärda den kris ”som orsakats av en skandal av läckor och påstådda sexuella övergrepp”.

Tidningen berättar också om den svenska kungens planer att att se över stadgarna och lyfter det faktum att deltagare väljs in på livstid och rent formellt inte kan lämna Akademien.

Bevakas av utländsk press – omnämns ej på sociala medier

Svenska institutet är den myndighet som har i uppdrag att öka omvärldens förtroende och intresse för Sverige. Man bevakar bland annat hur olika händelser som rör landet rapporteras i internationell press och diskuteras på sociala medier.

Enligt Henrik Selin, som är avdelningschef, har man i dagsläget ingen fullständig bevakning och bild av den internationella rapporteringen kring krisen.

Myndigheten har dock fått en uppfattning i frågan genom att ha gjort en sökning i så kallad big data från sociala medier och digitala plattformar.

– Resultatet visar att precis som i svenska medier bevakar även internationella medier detta. Artiklarna är väldigt snarlikt skrivna de svenska och många har använt sig av ett nyhetsutskick från nyhetsbyrån AFP, säger Henrik Selin.

På sociala medier ser dock bilden annorlunda ut.

– Däremot ser vi på sociala medier att diskussion inte är så stor. Detta bekräftar tidigare erfarenheter att en nyhetshändelse inte nödvändigtvis blir en snackis, då avståndet till gemene man ibland är för stort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet