Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter tog fram en karta och ringde upp Europakorrespondent David Boati för att förstå hur och vart åsikterna går isär om kärnkraften. Foto: Oscar Gyllander/SVT

Kärnkraften splittrar Europa – här är länderna som sticker ut

Uppdaterad
Publicerad

Energikrisen har återigen gjort kärnkraften till en het politisk fråga i EU. För samtidigt som vissa länder sätter sitt hopp till kärnkraft så stretar andra länder emot.

– Omringat av kärnkraftskramare är Österrike det kanske mest kritiska landet i EU, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati.

Kärnkraften är en viktig del i Europas elförsörjning, men länderna i EU har en splittrad syn på kärnkraft. Vissa är för medan andra är starkt emot.

I unionen finns till exempel Polen som i dagsläget inte har någon kärnkraft men drömmer om att bygga, och Tyskland som har mycket kärnkraft men där den håller på att avvecklas i snabb takt.

Energikris i Europa

Tydligt är att energikrisen har fått många länder i Europa att tänka om. I flera länder där man tidigare fattat beslut om att kärnkraften ska bort, drar man nu i bromsen för att säkerställa elproduktionen.

– Generellt är inställningen i Europa något mer positiv. Kärnkraften har fått en lite mer grön image med tanke på klimatkrisen och behovet att frigöra sig från den ryska gasen, säger David Boati.

Kärnkraften skapar konflikter

Tyskland har kritiseras hårt för sina ökade utsläpp när man valt att byta kärnkraft mot kol och i Danmark väcker planerna på ny kärnkraft på andra sidan Öresund starka känslor. 

– Barsebäck har länge varit en konfliktyta mellan länderna. För dem som valt att inte satsa på kärnkraft med tanke på säkerheten är det förstås surt om grannen bygger precis på andra sidan gränsen, säger David Boati.

Frankrike vs Tyskland, Österrike vs Tjeckien och Sverige vs Danmark – se mer om konflikterna som kärnkraften skapar i klippet ovan.

Så ser EU:s elproduktion från kärnkraft ut

Av alla energikällor som ger el inom EU står kärnkraften för en fjärdedel av den totala elproduktionen.

Den största producenten, Frankrike, står för cirka 50 procent av EU:s totala produktion.

Tvåa och trea är Tyskland och Spanien, som producerar 9 procent vardera.

Sen kommer Sverige, som står för 7 procent av den kärnkraftselen.

Källa: Eurostat (senaste tillgänglig data från 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.