Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Se hur prorysk propaganda sprids i spel som Minecraft och på sociala medier. Foto: SVT/Douyin/Minecraft

Så sprids prorysk propaganda i spelvärlden

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska propagandan dyker upp i nya skepnader. Nu sprids den bland annat i spel som Minecraft där gamers kan återskapa och förändra verkligheten för att sprida bilden av ryska framgångar i kriget i Ukriana.

På flera olika plattformar, bland annat på Minecraft och Roblox, bygger spelare upp nya världar och återskapar omtalade händelser från kriget, för att sprida ett budskap om att Ryssland har haft stora framgångar trots att verkligheten kan se annorlunda ut.

– Spelare återskapar strider och slag från Ukraina, då kan man förändra historien. Det kan vara att Ukrainas president Zelenskyj blir tillfångatagen vilket han inte blivit i verkligheten, säger Nicklas Hermansson, chefredaktör NomoFomo.

Kriget i Ukraina

Vilka är det som ligger bakom detta?

– Det vi ser här är ryska spelare som vill visa sin stolthet. Det är ungefär var fjärde ryss som enligt dem själva spelar online. Så det är potentiellt ganska många som kan vara med och sprida denna propaganda som det faktiskt är, säger Nicklas Hermansson.

”Ryska patrioter” syns på kinesiska plattformar

Det är inte bara i spel som den ryska propagandan sprids, utan även på kinesiska motsvarigheten till Tiktok, Douyin. Där låtsas kinesiska influencers vara ryska patrioter. Personerna använder sig av ny teknik för att se ut som ryska patrioter och för att få en rysk brytning fast de pratar kinesiska.

De låtsas också vara ryska soldater som säger att de precis har besegrat USA i ett krig.

– Så här är det, vissa av de här personerna har runt två miljoner följare och några av dem kommer gå på det här, säger Nicklas Hermansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet