Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bild för bild: Så avslöjade SVT och Logically Facts att videoklippen var fejkade. Foto: X

Falska videoklipp vill skada västs stöd till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Medan länder ger Ukraina miljardstöd, lever ukrainare det ljuva livet i Odessa. Det är budskapet som sprids i videoklipp som påstås vara filmade vid stadens stränder – där människor dansar och festar. Men flera av klippen är fejkade, kan SVT och andra faktagranskare avslöja.

Videoklipp som påstås visa människor som njuter på Odessas stränder, samtidigt som USA och andra länder stödjer Ukraina med miljarder dollar, har fått miljontals visningar på sociala medier.

”Snälla fortsätt be för att Biden ska skicka ytterligare 25 miljarder dollar, som han utlovat, för de är i desperat behov av det”, ironiserar en användare på plattformen X.

SVT verifierar

Men flera av videoklippen som sprids är inte filmade i Ukraina.

Filmat utomlands

Ett klipp med en ung kvinna på en strand, är i själva verket filmat i Sotji, Ryssland. Det kan SVT slå fast, efter att ha jämfört landmärken som syns på videon och satellitbilder på Sotjis stränder.

En annan video visar en dansande kvinna på stranden – inte heller denna är filmad i Odessa, utan i Berlin, avslöjar faktagranskningssajten Logically Facts.

Sprids på ett stort konto

Klippen med störst spridning har publicerats av ett anonymt konto, som stödjer presidentkandidaten Donald Trump.

I USA finns en splittring mellan republikaner och demokrater om stödet till Ukraina. Många republikaner vill avbryta biståndet.

– Syftet kan då absolut vara att spä på splittringen genom att sprida den här typen av klipp. Material som pekar ut ukrainarna som lögnare och tar amerikanernas pengar, kan så klart vara gynnsamt för den amerikanska högern, säger Moa Eriksson Krutrök vid Umeå universitet, som forskar om sociala medieanvändning under Ukrainakriget.

Klippen är sannolikt också en del av en rysk påverkanskampanj, som syftar till att så split mellan väst och Ukraina, enligt Jevhen Mahda, chef för ukrainska institutet för världspolitik.

Odessa har öppnat stränder

Alla klipp är inte fejkade utan blandas med äkta filmklipp, som paketeras med missledande budskap.

Odessa öppnade nyligen sina stränder.

– Både under andra världskriget och under det ryska anfallskriget, fortsätter människor att leva, le, gifta sig, ha sex, semestra och ibland supa till, säger Mahda.

– Att dansa på stranden är inte dåligt. Men att döda barn är dåligt – och det gör Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT verifierar

Mer i ämnet