Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När börjar Google radera konton, och vad kan du göra åt saken? Se videon. Foto: SVT/Pexels

Så stoppar du Google från att radera ditt konto

Publicerad

Har du ett gammalt Google-konto som mestadels ligger och samlar digitalt damm? Grejer sparade på Google-drive eller en Gmail-adress som kanske inte används så ofta längre? Skulle du bli ledsen om kontot och allt innehåll plötsligt försvann – för evigt? Då är det säkrast att du skakar liv i det igen.

Googles besked skapade tillfällig panik i sociala medier.

Först meddelade Elon Musk att man på Twitter planerar att ta bort mängder av gamla konton på sociala medier-plattformen, och någon vecka senare kom ett liknande besked från Google: Massor av konton ska raderas av säkerhetsskäl.

Senare klargjorde Google att det gällde konton som varit inaktiva, och att det inte gällde konton som publicerat Youtube-videor, men beskedet startade ändå en engagerad diskussion i sociala medier om hur man ska se på ”det digitala arvet” och hur internethistoria hanteras och bevaras för eftervärlden. Liknande diskussion har förts i åratal gällande hur stora sociala medier-plattformar ska hantera innehåll producerat av människor som gått bort, och därför inte längre upprätthåller och uppdaterar sitt konto.

”Till skillnad från lera eller papper har det digitala en kort livslängd. Det måste uppdateras på servrar ständigt, vilket är kostsamt. Människans öde antar jag. Alla saker är obeständiga”, skriver en användare på Twitter.

Så, när planerar Google att börja radera konton, och hur undviker du att ditt konto raderas?

Se videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.