Så styrs Kina

Uppdaterad
Publicerad

Partikongress eller folkkongress? Här följer en kort redogörelse för hur Kina fungerar politiskt.

Kinas nuvarande författning, som är den fjärde i ordningen sedan kommunisterna tog makten, antogs 1982. I den fastslås att Folkrepubliken Kina är en socialistisk stat under folkets demokratiska diktatur, ett begrepp som Mao Zedong definierade 1949.

Nationella folkkongressen, dit närmare 3.000 deputerade väljs vart femte år, har den lagstiftande makten och är statsmaktens högsta organ. Den sammanträder bara en gång per år och företräds däremellan av sitt ständiga utskott, som har ca 150 medlemmar. Nationalkongressen väljs av folkkongresser på lägre nivå, vilka i sin tur väljs av folkkongresser en nivå därunder. Folkkongresser på den lägsta nivån väljs av det kinesiska folket.

Kina utser nya ledare

Nationella partikongressen

I praktiken är det partiet som har det avgörande inflytandet över Kinas politik, Folkkongressens roll är främst att bekräfta de beslut som fattats av partiet. Det ledande organet är Nationella partikongressen och Centralkommittén. Partikongressen ska enligt stadgarna sammanträda vart femte år och völjer då centralkommitté. Centralkommittén utser Politbyrån, som har 25 medlemmar sedan 2007 och Politbyråns ständiga utskott, som har nio personer idag. I Politbyråns ständiga utskott sitter de ledande inom partiet. Den högsta posten är generalsekreteraren, vilken i dag innehas av president Hu Jintao.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kina utser nya ledare

Mer i ämnet