Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elfving: ”Alla uppgifter om förluster måste vi ta med en nypa salt” Foto: AP/TT/SVT

Så tillförlitliga är uppgifterna om stupade i kriget

Uppdaterad
Publicerad

I en intervju med CNN ger Ukrainas president siffror på hur många soldater som dött på respektive sida i kriget hittills. Men vilka siffror går det att lita på?

– Alla uppgifter måste tas med en nypa salt men Ukraina kan inte ertappas med att komma med falska uppgifter med tanke på hur det skulle påverka stödet från väst, säger tidigare överstelöjtnant Jörgen Elfving i SVT:s Morgonstudion.

Enligt Ukrainas Volodymyr Zelenskyj har mellan 2 500 och 3 000 ukrainska soldater dödats i kriget och 10 000 sårats. Han uppger också att Ukrainas uppskattning är att Ryssland förlorat mellan 19 000 och 20 000 soldater hittills. Det är långt över den officiella ryska siffran som under förra månaden uppgavs vara 1 351 döda och 3 825 skadade. Ingen av siffrorna har bekräftats av oberoende källor.

I intervjun med CNN säger president Zelenskyj att det är oerhört svårt att beräkna hur många civila som dött.

– Det är väldigt svårt att tala om civila. I de södra delarna av vårt land där städer är ockuperade, Cherson, Berdjansk, Mariupol och området öster om Volnovacha, där vet vi helt enkelt inte hur många som har dött.

Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant, menar att alla uppgifter om dödsoffer måste tas med en nypa salt men att Ukraina har mer att förlora på att komma med felaktiga siffror.

– De ukrainska uppgifterna kan vara mer tillförlitliga än de ryska. Ukraina kan inte ertappas med att komma med falska uppgifter med tanke på hur det kan påverka stödet från väst, säger han i SVT:s Morgonstudion.

”Unikt”

Förutom underrättelseuppgifter från olika stater som försöker verifiera antalet döda i stridigheterna har det flera gånger under krigets rapportering förekommit öppen information, till exempel de satellitbilder från Butja utanför Kiev tidigare i april som motbevisar Rysslands bild av vad som skedde där.

– Det här kriget är lite grann unikt på det sättet att det finns källor som inte tillhör någon nations underrättelsetjänst. Insynen i vad som händer är betydligt större än i tidigare krig, sedan är frågan vilka slutsatser man drar av den information som finns tillgänglig, säger Jörgen Elfving.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.