Stuntmän och snickare är yrkesgrupperna som oftast skadar sig, enligt nyhetsbyrån AP:s genomgång. Bild från inspelningen av Nolans specialeffektsfyllda the The dark knight där en kameraman dog under inspelning av en actionscen. Foto: Nam Y. Huh/AP/TT

Så vanligt är det med dödsolyckor på filminspelningar

Uppdaterad
Publicerad

De allra flesta dödsolyckorna inom filmbranschen ger inte upphov till rubriker världen över som fallet blivit med den kvinnliga filmfotografens död vid inspelningen av filmen Rust. Stuntmän och snickare är de som oftast skadar sig, visar nyhetsbyrån AP:s genomgång.

Några av de mest uppmärksammade dödsolyckorna är Jon-Erik Hexums död 1984, som dog under inspelningen av tv-serien Cover up 1984 av ett löst skott i en rysk roulette-scen och Brandon Lees död 1993 som också var en skjutolycka.

Men de flesta dödsolyckorna är mindre dramatiska, det är vanliga arbetsplatsolyckor som till exempel fallolyckor eller annat som beror på brister i säkerhetsrutinerna på inspelningen.

Mellan 1990 och 2016 dog minst 43 personer och 150 skadades svårt i filmbranschen i USA, enligt nyhetsbyråns AP:s genomgång av amerikanska myndigheters statistik 2016. Internationellt har minst 36 personer dött under filminspelningar sedan år 2000.

Snickare och stuntmän lika utsatta

Genomgången visade att snickare löper lika stor risk som stuntmän och stuntkvinnor att skada sig, sedan 1990 har det hänt minst 25 gånger att filmsnickare skadat sig så illa att de behövt amputera fingrar. Till exempel under inspelningen av tv-serien New Girl där en dekorsnickare förlorade delar av sitt ringfinger i en sågolycka.

Uppmärksammade dödsfall på filminspelningar

The walking dead 2017

En stuntman dog efter att ha fallit åtta meter och landat på betong istället för på den madrass som han skulle landa på.

Deadpool 2 – 2017

En stuntkvinna dog när hon färdades på en motorcykel och slungades av fordonet in i skyltfönster.

Blade Runner 2049 – 2016

En byggarbetare dog när ett scenarbete föll över honom under inspelningen av Blade Runner 2049 i Budapest.

The dark knight 2007

Under inspelningen av Christopher Nolans hyllade Batmanfilm dog en person som arbetade med specialeffekter. Mannen skötte kameran och filmade stuntbilen ut genom ett bilfönster när fordonet kraschade in i ett träd.

The crow 1993

Brandon Lee, son till kampsportsstjärnan Bruce Lee, dog 28 år gammal under inspelningen av ”The Crow” 1993. Vapnet skulle ha avfyrat ett löst skott, men under obduktionen hittades en kula nära hans ryggrad.

Cover upp 1984

Jon-Erik Hexum dog 1984 under inspelningen av tv-serien ”Cover Up” efter att ha låtsats spela rysk roulette med ett filmvapen, ovetandes om faran med lösa skott.

Källa: AP, Deadline

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.