Breiviks leende blev omdiskuterat under rättegången. Foto: Scanpix.

Så var rättegången mot Breivik

Uppdaterad
Publicerad

En massmördare som sitter iskall när unga berättar om massakern på Utöya men som bryter ihop när han ser sin egna propagandafilm. En anhörig som i frustration kastar en sko mot mannen som dödat hans lillebror. Psykiatrikerna som in i det sista grälar om huruvida mördaren är psykiskt sjuk eller inte. I tio veckor pågick den historiska rättegången mot Anders Behring Breivik.

Oslo var rustat till tänderna. Aldrig någonsin har en rättegång i Norge krävt så stora säkerhetsåtgärder. Omkring hundra poliser skyddade Breivik och domstolsbyggnaden från eventuella angrepp. Alla som skulle in i tingsrätten fick gå igenom en säkerhetskontroll med metalldetektorer.

Medieintresset var enormt, över 800 journalister var ackrediterade för att följa rättegången. Och Norge klarade den historiska rättegången med beröm säger SVT:s juridiska expert Elisabeth Massi Fritz.

Rättegången mot Breivik

-Rättegången har hanterats bra, det har varit ett omfattande mål med många inblandade, den enda kritik jag har är att man låtit Breivik använda domstolen som politisk talarstol. Han har fått ett alldeles för stort utrymme att redogöra för sina politiska åsikter och intressen, dessutom kunde att målet ha hanterats med större öppenhet, säger SVT:s expert Elisabeth Massi Fritz.

Men trots att Breiviks förklaring under hela den första veckan inte sändes i tv så kunde hans ord följas minutiöst via referat från journalister från hela världen. Men det var kanske inte Breiviks ord som fick mest fokus under hans förklaring, snarare hans leende – och tårar.

Den leende – och gråtande mördaren

När Breivik första dagen stegade in i rättssal 250 gjorde han det med en försiktigt leende. Leendet återkom sedan under följande veckor och det blev ett flitigt diskussionsämne om huruvida leendet kunde tolkas som ett tecken på en psykisk störning.

-Jag ler ofta defensivt, som en skyddsmekanism, förklarade Breivik när han fick frågan.

Men även om leendet skapade uppmärksamhet och ilska så var det tårarna som stal fokus under rättegångens första dag. För samme Breivik som suttit oberörd när offrens skador lästes upp bröt ihop i gråt när hans egna propagandafilm spelades upp.

Med rödflammigt ansikte gned massmördaren flera gånger bort tårar från ögonen under den tolv minuter långa filmen om hur Europa enligt Breivik islamiseras.

-Jag tänkte på att mitt land håller på att dö, förklarade Breivik senare under rättegången.

Jävig nämndeman

Trots en mestadels lugn och koncentrerad stämning så saknade rättegången knappast dramatik. Redan rättegångens andra dag så fick en av nämndemännen som skulle döma Breivik lämna sin plats. Skälet var ett inlägg på tidningen VG:s Facebooksida publicerat den 23 juli – dagen efter dåden i Oslo och på Utöya: ”Dödsstraff är det enda rätta i den här frågan !!!!!!!!!!”

Inlägget uppmärksammades i flera norska medier under rättegångens andra dag och domarna tvingades ta en lång paus för att överlägga. Nämndemannen erkände då att han stod bakom inlägget och plockades omedelbart bort från rättegången.

Gripande vittnesmål

Efter Breiviks egen version av vad som hände den 22 juli så var det dags för drabbade att berätta sina versioner. De fruktansvärda berättelserna tycktes aldrig ta slut.

Säkerhetsvakten Tor Inge Kristoffersson berättade hur han först hade med sina barn till jobbet men att de hämtades av sin mamma bara en dryg timme före bomben smäller i regeringskvarteret.

-Det var väldigt skönt att komma hem och träffa barnen igen. De hade undrat om deras pappa levde, berättade han.

Marius Hoft berättade hur han och bästa vännen desperat klamrade sig fast vid en brant klippavsats på Utöya. Men bästa vännen föll och det enda Marius hör är hur vännen ropar hans namn.

-Han skrek inte men stönade då han träffade marken. Jag såg att han sakta gled ut i vattnet. Han gjorde några små rörelser men till slut såg jag att han var död, berättade Marius för en knäpptyst rättssal.

Ina Rangönes Libak sköts hela fem gånger på Utöya.

-Jag försökte stoppa blödningarna, men det var fem hål och jag hade bara två händer, sade Libak med tydlig galghumor under sitt vittnesmål.

Elisabeth Massi Fritz berättar att en av de saker som gjort starkast intryck på henne under hela rättegången var när ett larmsamtal från en flicka på Utöya spelades upp.

-Samtidigt som hon viskande bad om hjälp och grät  så hör man Breivik skjuta i bakgrunden. När hon hördes var det så tyst i salen att man hade kunnat höra en knappnål falla. Hennes och flera andras skräckberättelser är något jag kommer ta med mig.

Skoattack

Detaljerna om de döda tycktes aldrig ta slut och det ena fasansfulla vittnesmålet avlöste det andra. När fyra veckor av rättegången passerat brast det till slut för en av de anhöriga som satt i salen och lyssnade.

Han ställde sig upp och kastade en av sina skor mot mannen som mördat hans bror. –Go to hell, you murderer, skrek mannen samtidigt som han fördes ut av vakter.

Mannen sade senare till norska Aftenposten att han kände att han gjort rätt när han hörde att flera åhörare applåderade efter att han kastat skon.

-Då förstod jag att jag gjort rätt. Att jag kastade skon för alla som han förstört livet för. Och att jag gjorde det som säkert många hade lust att göra.

Breivik själv upprördes av händelsen.

-Om ni ska kasta något kasta på mig nästa gång, inte på mina försvarare, sade han när rätten återsamlades efter en paus.

Frisk eller sjuk?

Rättegångens sista veckor var det psykiatrikerna som var i fokus. Eftersom det inte råder någon tvekan om att Breivik begått de mord och mordförsök han är åtalad för så är det istället påföljden som var knäckfrågan. Och det som avgör påföljden är Breiviks mentala hälsa – frisk nog att dömas till fängelse eller betraktas som sjuk och överlämnas till psykiatrin?

Två team med psykiatriker har skrivit varsin rapport om Breiviks mentala hälsa. Den första presenterades av psykiatrikerna Synne Sörheim och Torgeir Husby den 29 november. Breivik lider av paranoid schizofreni och var psykotisk under dåden den 22 juli slog psykiatrikerna fast. Men kritiken mot slutsatsen kom fort.  Experter och anhöriga till drabbade var öppet kritiska till att betrakta Breivik som icke tillräknelig och snart togs ett beslut om att en ny utredning skulle göras. Enligt domare Wenche Elisabeth Arntzen hade rätten inte gett efter för kritiken utan motiverade behovet av en ny undersökning med att den kommer att ge ”en bredare bild”.

Den andra rapporten, gjord av Terje Törrissen och Agnar Aspaas presenterades 10 april. I den konstaterades att Breivik visserligen led av narcissistisk och asocial personlighetsstörning men att han är straffrättsligt tillräknelig och kan dömas till fängelse.

Och när det var dags för åklagarnas slutplädering stod det klart att de stöder rapport nummer ett och yrkar att Breivik i första hand bör dömas till rättspsykiatrisk tvångsvård. Därmed är det nu upp till domarna att välja vilken rapport man ska förlita sig på och därmed vilket straff Breivik kan få. Frisk eller sjuk – fängelse eller vård? Facit kommer 24 augusti , då domen faller.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Breivik

Mer i ämnet