Så vill Kofi Annan lösa flyktingkrisen

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta generalsekreteraren för FN, Kofi Annan, har tillsammans med Röda Korset och en rad andra FN-organisationer skrivit ett brev till Europas statschefer med konkreta förslag för att lösa den akuta flyktingkrisen.

– Det här brevet har skrivits under av ledarna för de organisationer som befinner sig vid frontlinjen för flyktingkrisen, säger Kofi Annan i en intervju i SVT-programmet Skavlan.

Tanken med brevet till de europeiska politikerna, är enligt Kofi Annan, att experter med direkt insyn i den humanitära kris som nu pågår, skulle kunna ge goda råd till politikern om vad som måste göras.

#flykt

”Måste förklara”

– I grund och botten säger vi att det är dags för samarbete och att dela ansvaret, säger Kofi Annan.

Den före detta FN-toppen, som också grundat The Kofi Annan Foundation, menar också att det finns ett behov för politikerna att förklara för människor och media vad krisen egentligen handlar om.

– Om flyktingarnas situation och migrationen. Och ärligt talat, migrationen kan inte stoppas. Den har pågått sedan tidernas begynnelse och den kommer att fortsätta.

Öppna speciella kontor

Kofi Annan menar att det som nu behövs är en effektiv hantering av dessa folkströmmar. Till exempel att information når människor närmare de länder de flyr ifrån.

– Hur de på en laglig väg kan söka asyl. Hur de kan få migrantstatus och hur de kan få återförenas med sina familjer.

Kofi Annan nämner bland annat att en viktig del i detta är att öppna speciella kontor längs de vägar människor flyr via.

– Om man gör det ser man till att flyktingsmugglarna försvinner ur bilden, eftersom man då vet att det finns en laglig väg. Då skulle människor inte längre lägga sitt öde i dessa kriminella människors händer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet