Rymdstationen ISS. Foto: Twofour rights

Sabotage kan ligga bakom hål i rymdstation

Uppdaterad
Publicerad

Ett hål i skrovet gjorde att rymdstationen ISS riskerade att tömmas på luft. Spekulationerna om vad som orsakat hålet har varit flera, men nu anar en rysk rymdorganisation att ett sabotage kan ligga bakom.

– Var uppstod hålet – på jorden eller uppe i rymden? säger Dmitrij Rogozin, chef på ryska rymdorganisationen Roscosmos.

För en vecka sedan orsakade ett hål i skrovet att rymdstationen ISS riskerade att tömmas på luft. För att täta hålet användes silvertejp, något som SVT Nyheter tidigare skrivit om.

Inledningsvis trodde man att hålet orsakats av en mikrometeor, men nu går den ryska rymdorganisationen Roscosmos ut och säger att man anar att ett sabotage kan ligga bakom hålet, skriver The Telegraph.

En rysk politiker och före detta kosmonaut hävdar att en astronaut med hemlängtan kan ligga bakom ett eventuellt sabotage. Roscosmos säger att man inte anklagar någon i besättningen, men att det inte bör uteslutas att någon av dem kan ligga bakom hålet.

– Var uppstod hålet – på jorden eller uppe i rymden? säger Dmitrij Rogozin, chef på Roscosmos.

Ombord på rymdfarkosten finns fem eller sex astronauter, en från European Space Agency (ESA), tre från Nasa och två från ryska Roscosmos.

Nasa har ännu inte kommenterat uppgifterna om ett eventuellt sabotage.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.