Foto: TT

Sagt om Fidel Castro genom åren

Uppdaterad
Publicerad

Fidel Castro var både älskad och hatad världen över. Här är några citat

John F Kennedy, 1962

”Castro är inte bara ännu en latinamerikansk diktator, en småaktig tyrann som bara söker egen makt och vinning. Hans ambitioner sträcker sig förbi hans egna gränser.”

Hugo Chavez, 2007

”Fidel, är för mig en stor mästare. En klok man bör aldrig dö; en man som Fidel kommer aldrig att dö eftersom han alltid kommer att vara en del av folket.”

Nelson Mandela, 2001

”Från första början, har den kubanska revolutionen varit en inspirationskälla för alla som värderar frihet. Vi beundrar de kubanska folkets uppoffringar för att upprätthålla självständighet och suveränitet trots en ondskeful imperialistiskt orkestrerad kampanj för att förstöra den magnifika styrkan i den kubanska revolutionen.

Länge leven den kubanska revolutionen! Länge leve kamrat Fidel Castro!”

Ronald Reagan, 1986

”Jag kommer ihåg Herbert Matthews rapport om Castro kort innan han tog makten, där han kallade honom för demokrat och Kubas hopp. Och för er som är allt för unga för att minnas detta – även folk runt om i vårt land kallade honom för Kubas George Washington, och George vände sig i sin grav.”

General Augusto Pinochet

”En man med stor karisma. Han är modig, Fidel Castro. En politiker med järnhand. Han fortsätter att vara stark.  Han ställde sin nära vän [General Arnaldo Ochoa, avrättad för förräderi i juli 1989] inför arkebusering.

Jag skulle bara ha gett honom livstid eller fått honom utvisad från landet, men han lät skjuta honom.”

Bill Clinton, 1996

”Fidel Castro låg bakom illegala mord på amerikaner, vilket förstås var fel. Och jag är stolt över att vi har en blockad mot människor som dödar oskyldiga amerikaner.”

Gabriel Garcia Marquez

”Fidel Castro är där för att segra. Hans attityd i motgångens stund, även när det handlar om rätt triviala frågor, verkar följa hans egen privata logik: han erkänner det inte ens och får inte en lugn stund förrän han lyckas vända motgång till seger.”

Richard Nixon, 1959

”Vad vi än anser om honom kommer han att vara en viktig faktor när det gäller utvecklingen på Kuba och troligen även beträffande latinamerikanska frågor generellt. Han verkar ärlig. Han är antingen otroligt naiv när det gäller kommunismen eller går i lydband – min gissning det förra, och som jag tidigare sagt, hans idéer om regeringsmakt eller när det gäller att sköta en ekonomi är mindre utvecklade än hos någon jag träffat i femtio olika länder”.

Reinaldo Arenas, 2006
”Vid en tidpunkt när nästan hela den kommunistiska världen marscherar mot demokrati går Fidel Castro emot folkviljan och vägrar att acceptera någon som helst form av förändring eller någonting som antyder perestroika eller demokrati, ...

Som den djupt tänkande filosof han är har han gjort klart att materiella ting är förgängliga, till en grad att det nästan inte finns några materialla ting på Kuba.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fidel Castro död

Mer i ämnet