Säkerhetsplan för danska judar

Publicerad

Köpenhamnspolisen och säkerhetspolisen Politiets Efterretningstjeneste (PET) ska utarbeta en långsiktig plan för att öka tryggheten för judar och judiska institutioner i Danmark.

Löftena kommer från polismästare Thorkild Fogde som svar på den oro danska judar ger uttryck för, inte minst efter angreppet mot synagogan på Krystalgade för en vecka sedan, då en vakt vid helgedomen sköts ihjäl.

Bevakningen har utökats på platser som kan befaras bli terrormål, men den plan som nu utlovas ska utarbetas på längre sikt. När planen ska vara klar har inte meddelats.

Efter terrordådet har två barn tagits ur den privata judiska Carolineskolen i Köpenhamn, berättar Dan Rosenberg Asmussen i Det jødiske samfund i Danmark som intygar att föräldrarna är rädda. Skolan har tidigare blivit nedklottrad av personer som i ilska mot Israels Gazapolitik valt att trakassera judar i Danmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Köpenhamn

Mer i ämnet