Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Italiens tidigare inrikesminister Matteo Salvini ställs inför rätta i höst. Foto: Maurizio Brambatti/ANSA via AP/TT

Salvini stoppade fartyg med flyktingar – ställs inför rätta för människorov

Uppdaterad
Publicerad

Italiens förre inrikesminister Matteo Salvini ställs inför rätta för sitt beslut att stoppa ett hundratal migranter från att gå i land på Sicilien, rapporterar Reuters.

Det stod klart på lördagen efter beslut från en domare. Salvini riskerar fängelse ifall han döms för brottet, som rubriceras som människorov.

De drygt 100 flyktingarna var i augusti 2019 ombord på ett räddningsfartyg på väg att lägga till i Italien. Dåvarande inrikesministern Matteo Salvini, som tillhör högerpartiet Lega, stoppade dock fartyget. Det dröjde nästan tre veckor innan migranterna till slut släpptes i land på Lampedusa.

Under en längre tid har Matteo Salvini hotats av rättsliga påföljder för beslutet, och han har tidigare mist sin åtalsimmunitet efter ett beslut i den italienska senaten.

Riskerar fängelse

På lördagen beslutade en domare att Matteo Salvini ska ställas inför rätta för människorov. Blir han dömd riskerar han upp till 15 års fängelse, och det kan också sätta punkt för hans politiska karriär.

Själv menar Matteo Salvini, som profilerat sig som invandringsmotståndare, att han försvarade landets gränser.

”Att försvara vårt land är en medborgares heliga plikt. Det är det jag åtalas för”, skriver han på Twitter som en kommentar till den kommande rättegången.

Matteo Salvini avgick som minister 2019, men är alltjämt partiledare för Lega. Rättegången inleds den 15 september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer