Green Wattle Creek-branden i närheten av samhället Tahmoor, cirka sju mil sydväst om New South Wales delstatshuvudstad Sydney. Bild från i torsdags. Foto: TT/Reuters

Samhälle utplånat av brand i Australien

Uppdaterad
Publicerad

Ett helt samhälle i den australiska delstaten New South Wales utplånades under lördagen i de kraftiga skogsbränderna.
Landets premiärminister Scott Morrison har återvänt efter en kritiserad utlandssemester, och ber australierna om ursäkt för sin frånvaro.

Det lilla samhället Balmoral, cirka tio mil sydväst om Sydney, blev så gott som helt utplånat i lördags av vad som kallas Green Wattle Creek-branden, rapporterar SBS News. Två gånger under de senaste tre dagarna har branden drabbat Balmoral.

– Vi har den förkrossande nyheten att det inte finns mycket kvar i staden Balmoral, säger New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian.

Samhället med 400 invånare var evakuerat, och ingen av de boende rapporteras ha omkommit i branden.

Ber om ursäkt

Vid en presskonferens vid räddningstjänsten RFS högkvarter i Sydney säger premiärministern Scott Morrison, som i lördags avbröt en familjesemester i Hawaii, att han förstår att många australier blev upprörda över att han inte stannade i landet och han ber om ursäkt till dem.

– Med facit i hand skulle vi ha tagit andra beslut, säger Morrison.

Klimatförändringar en av flera faktorer

Morrison säger att klimatförändringar är en av flera faktorer bakom bränderna, men att Australien redan uppfyller sina miljöåtaganden och att regeringen inte planerar att ändra sin miljöpolitik.

Trots svalare temperaturer på söndagen i delstaten New South Wales uppmanar delstatens brandchef Shane Fitzsimmons ändå människor till försiktighet.

– Samtidigt som förhållandena har lättat i dag, är det bra att påminna människor att vara vaksamma och att fortsatt hålla koll på läget, säger han enligt ABC News.

Regn men inte tillräckligt

Under lördagen sade Fitzsimmons att det enda som kan rå på bränderna är ett ”anständigt regn”. Men även om det förutspås regn redan på juldagen i Sydney, så befarar man att det inte kommer att vara tillräckligt och redan nästa helg väntas åter extremvärme. Troligen kommer det att dröja åtminstone en månad innan New South Wales får betydande regn, enligt ABC News.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.