Foto: Reuters/TT

Varningen i Australien: ”Du kommer inte överleva”

Uppdaterad
Publicerad

Tjock rök hade lagt sig över Sydney när invånarna vaknade upp på torsdagen. De värsta skogsbränderna på ett decennium härjar fortfarande i Australien – och i flera delstater varnar myndigheterna för både rök och eld.
– Var inte där! Om det börjar brinna kommer du inte överleva, säger Steve Warrington, på räddningstjänsten i delstaten Victoria.

Invånarna i både Sydney och Adelaide vaknade upp till tjock brandrök som hade lagt sig över städerna på torsdagsmorgonen. Det är andra gången på en vecka som röken lägger sig över storstäderna – och den här gången beskrivs det som ännu värre än tidigare.

Människor uppmanas att stanna inomhus och i flera delstater har katastrofvarningar på högsta möjliga nivå gått ut till invånarna.

Flera döda

Sex personer har dött under skogsbränderna den senaste månaden, rapporterar BBC.

Varningar har gått i alla sex delstater i landet. I delstaten New South Wales, där Sydney är huvudstad, härjar fler än 50 bränder. 1,2 miljoner hektar har brunnit ner sedan i september i år. Och bränderna väntas förvärras i takt med att temperaturerna stiger senare under veckan.

Just på grund av de höga temperaturerna är bränderna ännu värre i delstaterna Victoria och South Australia. Med temperaturer på upp till 45 grader i kombination med hårda vindar sprids bränderna snabbt.  Det beskrivs som de värsta skogsbränderna sedan den så kallade ”svarta lördagen” 2009 då 173 personer dog under skogsbränder i Victoria.

Räddningstjänsten: ”Var inte där”

Invånare i de norra delarna av Victoria uppmanas att lämna området.

– Var inte där. Om det börjar brinna kommer du inte överleva, säger Steve Warrington, på räddningstjänsten i delstaten Victoria, enligt den australiska tidningen The Age.

Han fortsätter:

– Om du bor i de områdena och det börjar brinna så kommer branden ta ditt hem. Du måste se till att du inte är där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.