– Enligt Abiy Ahmed är kriget över nu, men det är för tidigt att säga, säger Samir Abu Eid i Morgonstudion. Foto: SVT/TT

Samir Abu Eid: ”Han är kanske inte den fredsivraren som många trodde”

Uppdaterad
Publicerad

Trots regeringsstyrkornas framgångsrika offensiv mot Mekele, huvudstad i den omtvistade regionen Tigray, så är konflikten långt ifrån över. Rebellerna har bara dragit sig tillbaka.

– De finns nu i andra delar av provinsen och gömmer sig i bergen. De säger att de inte kommer ge upp, säger Samir Abu Eid, SVT:s korrenspondent på plats i grannlandet Sudan.

Tusentals människor tros ha dödats i Tigrayprovinsen och över 40 000 har flytt till Sudan sedan konfliktens början i början av november.

Många har förvånats över den stenhårda krigsretoriken från landets premiärminister Abiy Ahmed, som för ett år sedan tog emot Nobels fredspris för fredsavtalet mellan Etiopien och Eritrea.

Trots uppmaningar från omvärlden så har han vägrat att inleda samtal med Folkets befrielsefront (TPLF) om Tigraykonflikten. TPLF har bland annat anklagat de federala styrkorna för att ha dödat civila, något som premiärministern avfärdade i ett uttalande i parlamentet under måndagen.

– Många analytiker menar att han kanske inte är den fredsivraren som många trodde tidigare, säger Samir Abu Eid.

TPLF-ledaren: Kämpar fortfarande

Sedan den viktiga segern i Mekele så har regeringen börjat att avveckla sin militära insats i regionen, som ersatts av ett sökande efter TPLF-ledarna. Regeringen vill ställda dessa till svars för konflikten.

Tidigt på måndagsmorgonen skickade den högst uppsatte av de jagade ledarna, Debretsion Gebremichael, ett sms till Reuters där han bekräftar förlusten av staden.

Han hävdar dock att han själv inte befinner sig långt därifrån samt att han fortfarande kämpar.

Att kontrollera trovärdigheten hos uppgifter från Tigray är mycket svårt med anledning av de klippta kommunikationerna i regionen. Internationella aktörer har stängts ute från området på grund av striderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.