Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Samir Abu Eid: ”Det är inte så att konflikten är slut nu”. Foto: SVT

Samir Abu Eid: ”Väl kalibrerad attack”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt källor till amerikanska medier har Israel angripit mål i Iran. Samtidigt avfärdas uppgifterna av Iran som tonar ner händelsen.

– Meningen är förmodligen att Iran inte ska svara tillbaka, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid berättar att man från officiellt håll inte har kommenterat anklagelserna om att Israel har attackerat Iran under fredagsmorgonen.

– Här i Israel har inte militären eller regeringen gått ut och sagt att de ligger bakom men höga israeliska tjänstemän har pratat med amerikanska medier och sagt att det är en israelisk attack.

Samtidigt är det, av vad som är känt hittills, inte en särskilt omfattande attack utan istället en begränsad, tillägger han.

– Förmodligen är det så att Israel vill visa Iran att de kan svara genom att visa att de kan bomba mål inne i Iran men det är också väl kalibrerat. Meningen är förmodligen att Iran inte ska svara tillbaka.

Iran tonar ner uppgifterna om en attack

SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia berättar att man från iranskt håll tonar ner uppgifterna om att en attack ska ha skett.

– Statliga iranska medier citerar ”trovärdiga källor” som menar att det inte handlar om en utländsk attack och inte rörde sig om robotar. Det ska handla om mindre drönare.

Medieuppgifter gör gällande att attacken kan ha skett i inifrån Iran, ett spår Mellanösternexperter också är inne på.

– Just nu har det ingen betydelse. Dels är det någonting som iranska medier rapporterar själva. Det skulle inte heller vara första gången, om det är Israel, som de attackerar på det här sättet. Nu har Iran skiftat fokus och man pratar om att det inte gjorde någon större fara, säger Gilda Hamidi-Nia.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter: ”Finns inga planer på vedergällning nu direkt” Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.