Rätten att bära vapen står inskriven i landets grundlag, i andra tillägget från 1791. I USA kan i princip alla vuxna som inte har begått brott köpa ett vapen, och det gjorde också skolskytten helt lagligt. Foto: TT

Samma vapen som skolskytten hade säljs på vapenmässa i Florida

Uppdaterad
Publicerad

Pistoler, gevär och ammunition är till salu på en vapenmässa i Miami. Ett par mil därifrån sköts 17 människor ihjäl i veckan. Mike Vallone köper ett likadant vapen som det som skolskytten hade.

Varför behöver en 55-årig man, som redan har omkring 50 vapen, ännu ett?

– För att jag väljer att äga dem. Det är en rättighet i grundlagen och jag väljer att använda den rättigheten, säger han.

Ett halvautomatiskt gevär av typen AR-15 användes av gärningsmannen för att döda 17 människor på gymnasieskolan i Parkland norr om Miami.

”Krävs en människa”

Som efter varje masskjutning i USA har nu debatten om landets vapenlagar tagit ny fart. Den blottlägger sprickan i det amerikanska samhället mellan de som vill se färre restriktioner för vapen, och de som vill ha hårdare kontroll.

Ett AR-15 användes även vid masskjutningen vid en konsert i Las Vegas i fjol (58 döda), i kyrkan i Sutherland Springs (26 döda) i höstas och vid skolskjutningen i Newtown 2012 (26 döda).

Medierna likställer vapnet med ondska, anser Mike Vallone. Han håller i 600-dollarsgeväret, ett pris som motsvarar omkring 4.700 kronor.

– Det här vapnet gör inget av sig självt. Det krävs en människa för att ta geväret, rikta det mot någon och skjuta, säger han.

Nästan bara män

Rätten att bära vapen står inskriven i landets grundlag, i andra tillägget från 1791. I USA kan i princip alla vuxna som inte har begått brott köpa ett vapen, och det gjorde också skolskytten helt lagligt.

– Det är inte något för alla, det håller jag verkligen med om. Alla måste kollas upp. Det görs just nu, säger Vallone, och pekar mot försäljaren som gör en kontroll av Vallones bakgrund i sin dator.

Floridas vapenmässa, som turnerar runt i delstatens alla större städer, öppnade i Miami på lördagen. Samtidigt höll elever som överlevt skolskjutningen i Parkland en anti-vapendemonstration i närliggande Fort Lauderdale.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.