FBI miss att inte gå vidare på tips om skolskytten ska nu utredas. Foto: TT

FBI struntade i tips om skolskytten – nu ska missen utredas

Uppdaterad
Publicerad

Trots att FBI hade fått in flera tips om att den misstänkte skolskytten i Florida eventuellt planerade en attack, gick man inte vidare med informationen. Nu beordrar justitieminister Jeff Sessions att misslyckandet utreds.

Enligt AP kallar Sessions massmordet för en ”tragisk konsekvens” av FBI:s misslyckande och slog fast att myndigheten helt enkelt inte upptäckt de varningstecken som funnits.

Tips från allmänheten

17 unga människor miste sina liv när den 19-årige skytten utlöste brandlarmet och började skjuta elever vid sin före detta skola i Florida.

Vid närmare granskning har det visat sig att FBI redan före massakern fått in konkreta tips från allmänheten om att mannen hade uttryckt ”en lust att döda”, bland annat på sociala medier.

Bröt mot reglerna

Polismyndigheten har själva bekräftat att man bröt mot sina egna rutiner och gjorde – ingenting.

Den utredning som nu inleds ska ta reda på exakt vad som gått fel och vad man kan göra för att missen inte ska upprepas. Enligt justitieminister Sessions kan det innebära samtal med gärningsmannens familj och ansvariga inom skolväsendet och psykvården.

Kräver avgång

Justiedepartementet säger inte uttryckligen att det är FBI:s fel att massakern inte stoppades. Det gör däremot Floridas guvernör som kräver att ansvariga inom myndigheten ska avgå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.