Sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor i Libanon

Publicerad

Första dagen av den så kallade “vredens vecka” levde upp till sitt namn. Efter att militären tagit till hårdhandskarna för att bryta upp folkmassorna som blockerade vägarna, utlöstes en kravalliknande stämning på Beiruts gator. När säkerhetsstyrkorna började med gripanden såg demonstranterna svart, rapporterar AP.

Bankers och butikers fönsterrutor krossades. Sten kastades mot säkerhetsstyrkorna, som i sin tur avlossade skurar av tårgasgranater så att hela huvudgatan i Hamra i centrala Beirut nästintill försvann bakom tjock svidande rök.

En militär sköt med skarpa skott upp i luften, rapporterar Reuters.

– Jag har bott i Hamra de senaste 42 åren och är butiksägare. Jag har väntat på att vi skulle nå den nivå vi gjorde i går. Tyvärr är kaoset på grund av politikerna i vårt land. Det är de som lett oss till den här situationen vi nu befinner oss i, säger Mohammed al Rayyes till Reuters.

Över 60 personer greps

Soptunnor sattes i brand och tårgasgranaterna sparkades tillbaka mot militären. Skaror av libaneser gick mot den nyutnämnde premiärministern Hassan Diabs hem och skanderade: Revoltera, Beirut!, skriver AFP.

Minst 65 personer greps under tisdagen, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch. De flesta släpptes efter några timmar.

– Jag är en av dem som säger till folk att de borde göra banker till måltavla. Ja, bankerna, folket som styr allt det här, deras hem. Jag har kommit hit de senaste tre dagarna. Jag har bara kunnat ta ut 300 amerikanska dollar från bankerna. Vad ska man säga? Vi tigger. Jag har jobbat i 55 år och måste nu tigga. Det är vår rätt, det är våra pengar, säger en pensionerad kvinna som heter Hind till Reuters. 

”Nära en kollaps”

Ekonomin i Libanon går på knäna. Det finns ingen ny regering på plats än, eller budget.

Redan nu har elektriciteten i landet påverkas. Dagliga elavbrott är ingenting nytt för landets befolkning, men energiministern Nada Boustani varnade för att de reserver som finns nu enbart kommer att räcka till slutet av februari, skriver den libanesiska tidningen An-Nahar.

– Vi vill ha en regering så snart som möjligt, den ekonomiska situationen kan inte vänta längre och landet är nära en kollaps, säger Alaa Khodr, som demonstrerade i Libanons andra största stad Tripoli, till AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.