Foto: TT

Samsung avbryter Note 7-produktion

Publicerad

Samsung avbryter produktionen av sin flaggskeppsmobil Galaxy Note 7 efter rapporter om bränder i ersättningstelefoner, rapporterar nyhetsbyrån Yonhap.

Beslutet om att tillfälligt stoppa produktionen ska ha tagits i samarbete med myndigheter i Kina och USA.

Justerar

Bolaget valde först att bemöta uppgifterna med tystnad, men har senare meddelat att man ”justerar volymerna” av Galaxy 7, skriver nyhetsbyrån AFP.

”Vi håller på att justera produktionsvolymerna för att förbättra kvalitetskontrollen och möjliggöra grundliga undersökningar”, skriver bolaget i ett uttalande,.

Senare uppgav även nyhetsbyrån Reuters att Samsung stoppat Note 7-tillverkningen. Uppgifterna fick Samsungaktien att falla rejält på börsen i Seoul under måndagens handel.

Värmeskador

Tidigare under dagen meddelade företaget att det utreder rapporter om värmeskador på just nya Galaxy Note 7 efter att teleoperatören AT&T meddelat att företaget kommer att sluta byta ut telefonen och sälja den.

”Om vi kommer fram till att det finns produktsäkerhetsproblem kommer Samsung att vidta omedelbara åtgärder för att lösa den här situationen”, skrev Samsung då i ett uttalande.

Samsung har tidigare utfärdat ett globalt återkallande av flaggskeppsmobilen på grund av att flera hade börjat brinna. Trots det fick ett flygplan evakueras förra veckan sedan en Galaxy Note 7 börjat ryka i planet.

Familjen som ägde mobilen uppgav att telefonen var en ersättningstelefon som Samsung har sagt använder säkra batterier.

Oklart om Sverigeförsäljning

I Sverige hann försäljningen av Galaxy Note 7 inte påbörjas innan företaget återkallade de 2,5 miljoner exemplaren som redan sålts. I Sverige har Samsung inte hört något annat än att telefonen ska börja säljas om några veckor.

– Jag har tyvärr i dagsläget ingen ny information om säljstart. Den skulle ha påbörjats 28 oktober i Europa och jag har ingen ny information, säger Hanna Brenner, kommunikationsansvarig på Samsung Sverige till TT.

I Sverige finns inga rapporter om telefoner som exploderat eller brunnit, men ett par personer som köpt telefonen utanför landet har hört av sig.

– Vi har uppmanat alla att delta i utbytesprogrammet och har informerat i alla våra kanaler. Om man ändå har en telefon, trots att försäljningen inte påbörjats, ska man kontakta oss, säger Hanna Brenner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer