Aung San Suu Kyi och andra ledare för hennes parti NLD Foto: TT

Samtal om maktskifte i Burma

Uppdaterad
Publicerad

Valvinnaren Aung San Suu Kyi har hållit ”varma och öppna” samtal med Burmas president och förre juntageneral Thein Sein om en maktövergång i landet.

Suu Kyis parti NLD vann en jordskredsseger i valet i november och kommer att få en klar majoritet i parlamentet. Både presidenten och arméchefen Min Aung Hlaing, som Suu Kyi träffar senare i dag, har gratulerat NLD till segern och lovat att makten ska räckas över.

Vad det betyder i praktiken är oklart. Militären har styrt Burma sedan 1962. 2011 infördes formellt en civil regering, men de tidigare militärtopparna har fortsatt stor makt. Militären har fortfarande veto om ändringar i författningen och kontrollerar viktiga poster i regeringen, såsom försvars- och inrikesminister.

De nyvalda NLD-ledamöterna får inte tillträda sina platser i parlamentet förrän i februari, vilket medför en nervös tid fram till dess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Burma 2015

Mer i ämnet