Den bortspolade sandstranden kom tillbaka i april. Foto: TT

Sandstrand återuppstod under en natt

Uppdaterad
Publicerad

I stormen 1984 spolades stranden vid den irländska byn Dooagh bort. Efter mer än 30 år återuppstod stranden igen – över en natt.

Stormen 1984 slog hårt mot det lilla samhället på den irländska västkusten. När stranden sveptes bort förlorade Dooagh en turistattraktion, och med den tre hotell, ett flertal restauranger och butiker, som tvingades att slå igen.

Före. Foto: TT

Bara några stenbumlingar och klippor blev kvar från det som en gång varit en lång, vacker sandstrand. Enligt Independent var det en olycklig kombination av förutsättningar – starka strömmar, onormalt högt vattenstånd och en brist på sjögräs – som gjorde att stranden kunde försvinna.

Lockar besökare

Nu hoppas ön Achills turistbyrå, där Dooagh ligger, att den nygamla stranden kanske kan locka tillbaka turisterna igen. Redan nu har man sett att många personer besökt den, skriver Catherine Kilbane vid turistbyrån i ett mejl till TT.

Efter. Foto: TT

I april kom stranden tillbaka. När byborna tittade ut mot havet en morgon var den plötsligt där igen.

– Vi hade den där köldknäppen över påsk och vinden kom från norr. Den var stadig och måste ha transporterat sand in mot land från någon annanstans, säger Achills turistbyråchef Sean Molloy till The Guardian.

Byborna glada

Enligt Independent är det ett fenomen liknande det som inträffade 1984. Var sanden legat i 33 år är osäkert, men antagligen har den bidat sin tid på havsbottnen. Antagligen har rörelsen av sand inte heller skett riktigt så snabbt som det verkade för byborna. Surfare har de senaste åren rapporterat att de sett sandsamlingar till havs och i mars i år uppgav fiskare att de sett en sandbank vid lågvatten.

Oavsett hur stranden kom dit är Dooaghs invånare nöjda, rapporterar flera medier.

– Det är fantastiskt. Vi har inte haft en strand under lång, lång tid, säger Alan Gielty till The Sun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.