Foto: Skärmdump / Facebook

Sannfinländarnas ungdomsförbund till angrepp mot svenskundervisning i video

Uppdaterad
Publicerad

”Inget är obligatoriskt, utom att dö och studera svenska.” Det är budskapet i en video som Sannfinnländarnas ungdomsförbund, Finsk ungdom, har publicerat på Facebook i en attack mot den obligatoriska skolsvenskan i Finland. Nu rasar Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson mot videon.– Det är helt förfärligt – jag uppfattar videons budskap som hatretorik, säger Henriksson till Hufvudstadsbladet.

Debatten om den obligatoriska skolsvenskans vara eller inte vara fortsätter att skapa uppståndelse i Finland.

Nu är det Sannfinländarnas ungdomsförbund, Finsk ungdom, som går till hårt angrepp på skolsvenskan i en video som publicerats på Facebook. I videon kryper ungdomsförbundets ordförande Sebastian Tynkkynen, iförd bara höftskynke, uppför trapporna till Helsingfors domkyrka. Medan han kryper piskas han av män i masker som föreställer olika finska politiker.

Samtidigt visas texten: ”Inget är obligatoriskt, utom att dö och studera svenska”.

”Ute efter att svartmåla svenskan”

Sannfinländarna är ett av de finska partier som vill göra undervisningen i svenska valbar i stället för obligatorisk. I slutet av filmen uppmanar de sina anhängare att gå med i kampen mot den obligatoriska skolsvenskan, skriver Hufvudstadsbladet.

– Man är ute efter att svartmåla svenskan och sätta den i en kontext där Jesus blir piskad vid Domkyrkan. Sannfinländarnas ungdomsförbund är ute efter maximal publicitet, och deras mål är ju att göra Finland enspråkigt finskt, säger svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson till Hufvudstadsbladet.

Kräver svar av utrikesministern

Henriksson vill också veta om Sannfinländarnas ordförande, tillika Finlands utrikesminister, står bakom budskapet.

– Jag kräver Timo Soini på ett svar, jag vill på allvar veta var han står. Och Jari Lindström (sannfinländare, reds anmärkning) – i egenskap av justitieminister – är det här ett budskap han står bakom?

En av de personer som piskar Sebastian Tynkkynen har på sig en mask som förställer Svenska folkpartiets ungdomsförbund Svensk ungdoms ordförande Ida Schauman.

– Videon kan inte på något sätt ses som ett seriöst inlägg i den politiska debatten, säger Ida Schauman, ordförande i FSS.

Även de finska Socialdemokraterna har ifrågasatt videon, och kallade den, enligt Svenska Yle, ”smaklös”.

Studerar svenska från sjunde klass

I Finland är undervisning i det svenska språket obligatorisk för alla finskspråkiga elever från och med årskurs 7.

I mars 2015 röstade Finlands riksdag för en fortsatt obligatorisk svenskundervisning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.