Frankrikes ex-president Nicolas Sarkozy i sitt första tv-framträdande efter att han åtalats misstänkt för bl.a. mutbrott. Foto: TF1/AFP/TT

Sarkozy: Jag lever i förtalets helvete

Publicerad

Den franske ex-presidenten Nicolas Sarkozy gjorde torsdag kväll sitt första offentliga framträdande efter att han hållits i förvar och en åklagare beslutat väcka åtal mot honom. I de franska tv-nyheterna berättade han bland annat att han lever i förtalets helvete.

Sarkozy misstänks bland annat för att ha tagit emot olagliga kampanjpengar från Libyens förre ledare Muammar Kadaffi i samband med det franska presidentvalet 2007.

Sarkozy säger att han under de två dagar som förhören varat bestämt tillbakavisat de vittnesmål som ligger till grund för anklagelserna emot honom och som han menar är lögnaktiga.

– Jag har redan betalat ett högt pris på grund av den här affären. Jag förlorade presidentvalet 2012 med 1,5 procent. Den polemik som startades av Kadaffi och hans förbundna kostade mig dessa 1,5 punkter, sa Sarkozy också.

Han anser sig vara utsatt för en komplott från personer närstående den förre libyske ledaren.

Efter att under en tid ha bedrivit ett affärssamarbete med Kadaffi, bland annat vapenhandel, beslutade sig Sarkozy för att gå i fronten för den koalition som bidrog till att störta den forne libyske diktatorn.

Sarkozys många affärer

Libyenutredningen är långtifrån den enda som den förre presidenten är indragen i.

Avlyssningsaffären: Sarkozy misstänks ha lovat ett toppjobb till en domare i utbyte mot sekretessbelagd information gällande en brottsutredning som Sarkozy var inblandad i. Brottsundersökningen pågår sedan 2015.

Bygmalionaffären: Nicolas Sarkozy är jämte 13 andra personer med anknytning till borgerliga UMP (nuvarande Republikanerna) åtalad för olaglig valfinansiering, medhjälp till bedrägeri och dokumentförfalskning. Detta ska ha skett inför 2012 års presidentval med hjälp av kampanjarrangören Bygmalion. Sarkozys advokater har överklagat åtalet.

Opinionsundersökningsaffären: Nicolas Sarkozy och hans tidigare medarbetare Claude Guéant (även han indragen i Libyenutredningen) misstänks för att ha tillskansat sig allmänna medel genom överfakturering av beställda opinionsundersökningar. Utredning pågår.

Karachiaffären: Gäller misstankar om mutbrott i samband med vapenaffärer med Pakistan och Saudiarabien under Sarkozys tid som budgetminister 1994. Brottsutredning pågår, men Sarkozy har hittills endast hörts som vittne.

Friad: Sarkozy har även varit inblandad i andra brottsutredningar, men friats. Det gäller resor med privatjet som fakturerats av en affärsbekant utan anbudsförfarande, en utredning om böter i samband med överskridande av kampanjbudgeten i valet 2012 och misstankar om utnyttjande av person i beroendeställning genom mottagande av kampanjbidrag från den åldrade miljardärskan Liliane Bettencourt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.