Foto: TT

Sarkozy ställs inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes förre president Nicolas Sarkozy ställs inför rätta, uppger källor i det franska rättsväsendet. Han anklagas för att ha tagit emot olagliga kampanjbidrag 2012.

Åklagarsidan hävdar att han genom fusk kraftigt överskred en laglig gräns för kampanjbidrag under kampanjen 2012, då han förlorade presidentposten till nuvarande presidenten François Hollande.

Förlorade val

Sarkozy som var Frankrikes president mellan 2007 och 2012 har enligt franska medier de senaste åren haft planer på att försöka återvinna presidentposten, men skandalen har lagt hinder i vägen.

I höstas förlorade han det republikanska partiets primärval. Partiet valde i stället François Fillon till sin kandidat.

Förutom Sarkozy åtalas 13 andra personer, uppger Le Monde.

Andra gången

Det är andra gången i femte republikens historia som en tidigare president ställs inför rätta. Sarkozys närmaste föregångare Jacques Chirac dömdes 2011 till två års fängelse och dryga böter för korruption. De brott Chirac dömdes för inträffade dock inte under hans tid som president utan då han var bprgmästare i Paris under 1990-talet. Den då sjuklige Chirac slapp dock att avtjäna fängelsestraffet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.