The Satanic Temples talesperson är Lucien Greaves. På bilden till höger syns en av samfundets statyer över Baphomet, en ockult gestalt som ofta används av musiker och då främst inom black metal-scenen. Foto: Taylor Jewell/AP/TT och Hannah Grabenstein/AP/TT

Satanistiskt tempel i kamp med kristna – om aborträtten

Uppdaterad
Publicerad

Skärpta abortlagar väcker starka känslor, men kränker de på ett olagligt sätt satanisters rättigheter? Det framhåller åtminstone gruppen The Satanic Temple, som tror sig kunna sätta käppar i hjulen för sina antagonisters juridiska framgångar.

The Satanic Temple gjorde sig först kända när de kampanjade för att resa en staty över den ockulta gestalten Baphomet, symbol för balansen i universums dualitet och frekvent inslag i hårdrock av det mörkare slaget.

Statyn skulle, enligt gruppens förslag, placeras utanför delstaten Arkansas regeringsbyggnad till många kristnas förfäran. Och det utifrån rätten till religionsfrihet i den amerikanska konstitutionen, även för satanister.

I själva verket var det ett svar på en kristen grupps försök att resa ett bibliskt monument på samma plats. Sedan dess har The Satanic Temple genomfört en rad aktioner för att med satanistiska grepp kampanja för exempelvis HBTQ-rättigheter, religiösa minoriteter och feminism.

HD gav ja till skärpt lag

Det senaste draget från det satanistiska samfundet är i samma anda: denna gång drar de en lans, eller kanske snarare en eldgaffel, för aborträtten med hänvisning till religionsfrihet.

USA:s högsta domstol gav nyligen grönt ljus till en lag från delstaten Indiana, som kräver att aborterade foster begravs eller kremeras och att kvinnan under vissa omständigheter själv tvingas stå för kostnaden.

Även delstaten Arkansas har en liknande lagstiftning, de båda ses som del i en bredare politisk kampanj från kristna konservativa grupper som av religiösa skäl motsätter sig abort.

”Orimlig begränsning”

Men The Satanic Temples medlemmar framhåller att lagarna strider mot deras rätt att, som religiöst samfund, själva välja sina begravningsceremonier.

”Lagen skapar helt tydligt en orimlig begränsning av The Satanic Temples religiösa verksamhet genom att lägga sig i våra begravningsritualer”, säger templets talesman Lucien Greaves i ett uttalande och fortsätter:

”Det vore djupt hycklande av någon annan kyrka som förespråkar religionsfrihet att inte ställa sig bakom vår sak”.

Lucien Greaves säger att gruppens medlemmar vägrar att betala för ”straffande, överflödiga och förolämpande” begravningar, och att man tror sig ha starkt juridiskt stöd för ett undantag på religiös grund.

Det här är The Satanic Temple

The Satanic Temple grundades 2013, men erkändes som ett religiöst förbund för bara några veckor sedan. Åtminstone skattetekniskt då ”templet” numera åtnjuter samma avdragsrätt som vilken kyrka som helst.

Men trots att gruppens verksamhet kännetecknas av svavelos och pentagram så är de inte satanister i religiös bemärkelse. Gruppen framhåller i sina egna manifest att man inte tror på gudar eller andra övernaturliga fenomen, snarare är det en sorts ateistisk aktivistgrupp som lånar sin estetik från det ockulta och det sataniska.

Gruppens talesperson är Lucien Greaves.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.