Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman med några av gästerna på investerarkonferensen The Future Investment Initiative. Foto: Bandar al-Jaloud/TT

Saudiarabien: Miljardaffärer slutna efter bojkottad konferens

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabien hävdar att landet har tecknat affärsavtal till ett värde av 56 miljarder dollar under den investeringskonferens i Riyadh som många valde att bojkotta på grund av dödandet av journalisten Jamal Khashoggi.

Konferensen The Future Investment Initiative skulle mellan 23-25 oktober samla in 150 högprofilerade talare och 140 olika företag som ville investera pengar i Saudiarabien.

Men efter fallet med den dödade journalisten Jamal Khashoggi valde ett 40-tal deltagare att hoppa av. Bland dessa fanns Internationella valutafondens chef Christine Lagarde, USA:s finansminister Steven Mnuchin och ministrar från Frankrike, Australien, Nya Zeeland och Nederländerna.

Samtidigt som höga företrädare för företag och banker bojkottade konferensen, skickade de ändå chefer av lägre rang till Riyadh, och även om inga svenska statsråd deltog så skickades en tjänsteman från UD för att delta på delar av konferensen.

Diskussion om investeringar bröts

Den brittiska miljardären Richard Branson avbröt diskussionerna om avtal med Saudiarabien som ville investera en miljard dollar i hans företag Virgin.

Men trots att många europeiska länder hade uttryckt oro efter Jamal Khashoggis död var det få länder som ville kritisera Saudiarabien och riskera att miljardkontrakt avbröts. Det enda land som helt valde att stoppa sin vapenförsäljning till Saudiarabien var Tyskland.

Saudiarabien uttryckte oro för att bojkotten skulle förstöra relationerna med västländer, men den tre dagar långa konferensen i Riyadh drog ändå till sig hundratals affärsmän och internationella myndighetsföreträdare, rapporterar Reuters.

Saudiarabiens kronprins: ”Mer folk, mer pengar”

– Det skrevs på över 25 avtal till ett värde av 56 miljarder dollar, sa Saudiarabiens energiminister Khalid Al-Falih i landets statstelevision på torsdagen.

Enligt energiministern var det främst amerikanska företag som hade slutit avtal.

När BBC frågade kronprins Mohammed Bin Salman hur konferensen gick svarade han:

– Fantastisk – mer folk, mer pengar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer