Saudiarabiens kung Abdullah har avlidit Foto: TT

Saudiarabiens kung Abdullah död

Uppdaterad
Publicerad

Den saudiske kungen Abdullah har avlidit. Därmed har en – något överraskande – reforminriktad ledare i det ultrakonservativa landet gått ur tiden och han efterträds av sin bror Salman.

Dödsbudet kom strax efter att den saudiska televisionen natten mot fredagen brutit sin ordinarie sändning och övergått till läsning ur koranen – ett tecken på att någon av landets kungliga personer har avlidit.

Att det rörde sig om självaste kungen var ingen överraskning, kung Abdullah, som tros ha varit drygt 90 år, har länge haft vacklande hälsa och har i flera veckor befunnit sig på sjukhus.

Kronprinsen Salman, 78 eller 79 år – uppgifterna går isär – är nu ny kung i Saudiarabien.

Tillät ”mild kritik”

Salman är den avlidne Abdullahs bror. Snabbt utsåg den nye kung Salman i sin tur sin halvbror Moqren till ny kronprins och efterträdare. Ett besked som var väntat eftersom kung Abdullah redan förra året bestämt att prins Moqren skulle bli nummer två i tur till tronen. Nye kung Salmans hälsa är nämligen inte heller den bästa, enligt Reuters.

Abdullah, som tillträdde 2005, ansågs vara en vän av reformer, låt vara en långsam sådan. Men i det strängt konservativa landet, där exempelvis inte kvinnor tillåts köra bil, dristade han sig till att antyda att kvinnor faktiskt borde få lov att arbeta. Han ska också ha tillåtit ”mild kritik” mot sin regim, skriver BBC.

Kung Abdullah verkade också för att Saudiarabien vid sidan av sina enorma oljerikedomar skulle utveckla fler näringar.

Han arbetade även för att omvandla landet från ”plantskola” för jihadister och andra religiösa fanatiker och för att få Saudiarabien att bli en moderat och konstruktiv partner i olika globala sammanhang.

Saudiarabien har varit ett bland flera arabländer i Golfen som stött de USA-ledda flygattackerna mot den fanatiska jihadistgruppen Islamiska Staten (IS) i Syrien.

Följdriktigt var kondoleanshälsningarna som kom från USA:s president Barack Obama efter dödsbudet varma och tacksamma:

”Som ledare var han alltid uppriktig och han hade modet att stå fast vid sina övertygelser. En av dessa övertygelser var en stark och intensiv tro på vikten av de saudiska och amerikanska förbindelserna, som en styrka för stabilitet och säkerhet i Mellanöstern och däromkring”.

Halshuggningar

Reformvän eller inte – när det gäller mänskliga rättigheter har dessa sannerligen inte stått högt i kurs i kung Abdullahs Saudiarabien.

Förutom att saudiska kvinnor inte får lov att köra bil så måste de vara klädda i svart från topp till tå, Antalet verkställda dödsstraff har ökat på senare år – oftast utfört via halshuggning. I fjol avrättades 87 personer i Saudiarabien, en ökning från 78 året innan enligt nyhetsbyrån AFP:s sammanställning. Hittills i år har mer än tio personer avrättats i landet.

Fallet med den saudiske liberala bloggaren Raif Badawi, har också väckt avsky världen över. Bloggaren har dömts till fängelse och tusen piskrapp för att ha smädat islam.

Fakta: Saudiarabiens kungar

Sedan det nutida Saudiarabiens grundare Ibn Saud avled 1953 har fem av hans söner i tur och ordning styrt landet som kungar:

1953-64: Saud (1902-69)

1964-75: Faisal (1904-75)

1975-82: Khalid (1912-82)

1982-2005: Fahd (1921-2005)

2005-2015: Abdullah (född cirka 1924)

Totalt sägs Ibn Saud ha haft upp mot 40 söner, med minst 22 fruar. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.