En restaurang i Jiddah med separata ingångar för män utan kvinnligt sällskap (”singles”) och en annan för kvinnor med eller utan sällskap (”families”). Foto: Amr Nabil /TT-AP

Saudiskt krav på könssegregerade matställen slopas

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabien slopar regeln att kaféer och restauranger måste ha separata avdelningar för män och kvinnor. Åtgärden är den senaste i en rad förändringar som gjort landet lite mer jämställt.

Beslutet tillkännagavs på söndagen helt utan åthävor, som en liten del av ett dokument om  ändrade tekniska krav på olika typer av lokaler, skriver nyhetsbyrån AP.

På den långa listan finns två punkter som visar hur regelverket förändras: Matställena behöver inte längre upplåta en avdelning för kvinnor med familjer och en annan för män utan kvinnligt sällskap. De behöver inte heller ha separata ingångar för de båda grupperna.

Ont om plats: Inga kvinnor

Systemet har hittills tillämpats i stort sett överallt, även på internationella kedjor som Starbucks. Kaféer och restauranger som är för små för att ha separata avdelningar har bara varit öppna för män. Undantag har bara gjorts på vissa matställen i kuststaden Jiddah och på vissa lyxhotell i huvudstaden Riyadh, uppger AP.

De nya reglerna har utfärdats av landets ministerium för kommun- och landsbygdsfrågor och återges av den statliga nyhetsbyrån SPA.

Kronprinsens reformer

Kvinnor har på senare år fått större rättigheter i Saudiarabien. De har numera möjlighet att ta körkort, att resa fritt utan manlig förmyndare och att besöka sportarenor – som dock fortfarande har separata avdelningar för ”familjer”. Bakom reformerna står kronprins Muhammed bin Salman, som vill locka fler turister och modernisera det konservativa kungadömet. 

Den senaste regeländringen betyder inte att kaféer och restauranger är skyldiga att slopa de separata avdelningarna, bara att de tillåts göra det. Många familjer med konservativa värderingar kan tänkas vilja hålla fast vid restauranger som behåller det gamla systemet, skriver AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer