Saudiska kvinnor ska tillåtas gå på fotboll

Uppdaterad
Publicerad

Saudiska kvinnor ska tillåtas att se fotbollsmatcher på plats. Men det kräver ombyggnationer. Det rapporterar den regeringstrogna saudiska tidningen Al-Sharq.

Saudiska kvinnors rättigheter har genom åren varit starkt begränsade i det strikt konservativa landet. Men de senaste åren har vissa lättnader kunnat skönjas.

”Familjesektion” byggs

Saudiarabiens strikta tolkning av islam har lett till en mängd regler om att kvinnor inte ska beblanda sig med män förutom i familjerelationer.

Men nu ska kvinnor tillåtas att besöka matcher som spelas på Jiddahs fotbollsstadium, om än med kraftiga förbehåll. Först ska en ”familjesektion” med privata loger och balkonger byggas för kvinnor som önskar att besöka arenan.

2014 beräknas ombyggnaden vara klar.

Ännu långt kvar

De senaste åren har det kommit flera rapporter som betecknas som framgångar för saudiska kvinnor. Bland annat kommer kvinnorna att få rösta i lokalvalet 2015. Ett förbud har införts för män att jobba i underklädesbutiker, vilket har varit efterfrågat av kvinnorna och väntas skapa tiotusentals nya kvinnojobb.

Men förändringarna i Saudiarabien går långsamt. Saudiarabien rangordnas som det femte sämsta landet i världen på jämställdhet. Till exempel måste en kvinna ha en manlig förmyndare för att få arbeta, resa eller flytta. Kvinnor tillåts inte heller att köra bil.

Thomas Larsson

thomas.larsson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.