Saudiarabiens kronprins Muhammad bin Salman på besök i Ryssland i höstas. Arkivbild. Foto: TT/EPA

The Guardian: Saudiske kronprinsen hackade Jeff Bezos

Publicerad

Ett personligt meddelande från Saudiarabiens kronprins öppnade Amazon-grundaren Jeff Bezos telefon för hackning, enligt brittiska The Guardian. Saudiska ambassaden i USA avfärdar bestämt anklagelserna som ”absurda”.

Amazon-grundaren Jeff Bezos och den saudiske kronprinsen Muhammad bin Salman hade under en tid haft ett till synes trevligt utbyte via chattappen Whatsapp. Men den 1 maj 2018 fick Bezos en videofil skickad till sig, vad det verkar från kronprins ”MBS” själv.

Videofilen tros ha varit infekterad med skadlig kod som i sin tur öppnade upp hans telefon för dataplundring, enligt slutsatserna i en teknisk analys som brittiska The Guardian har tagit del av genom anonyma källor.

Uppgifter om att saudiska aktörer hackade Bezos telefon har visserligen förekommit tidigare, men de nya uppgifterna om kronprinsens påstått personliga inblandning ger historien ytterligare en dimension.

Kopplades till Khashoggi-mordet

Gavin de Becker, som under lång tid arbetat som säkerhetskonsult åt Bezos, gick i fjol ut och anklagade saudier för att avsiktlig ha angripit Bezos och tidningen han äger, Washington Post.

de Becker kopplade samman det med mordet på tidningens krönikör Jamal Khashoggi i det saudiska konsulatet i Istanbul 2017. Washington Post rapporterade intensivt om mordet till saudiernas förtret. Bland annat visade det sig att också Khashoggis telefon var avlyssnad genom hackning.

Bezos säkerhetskonsult kopplade då även ihop den påstådda hackningen med tabloidrapportering i National Enquirer om Bezos, inklusive detaljer ur telefonmeddelanden. Ägaren har dementerat att de fått några uppgifter från dataintrång.

Ambassaden: ”Absurda” anklagelser

Bezos jurister har avböjt att kommentera de nya uppgifterna. Den saudiska ambassaden i USA avfärdar dem blankt.

”Medierapportering som antyder att kungadömet ligger bakom hackande av herr Jeff Bezos telefon är absurda. Vi efterlyset en utredning av dessa anklagelser så att alla fakta kommer fram”, skriver ambassaden på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.