Finlands president Sauli Niinistö förhandsröstar i presidentvalet den 18 januari. Foto: TT/Seppo Samuli

Det här är Sauli Niinistö

Uppdaterad
Publicerad

Den sittande presidenten Sauli Niinistö vann en övertygande seger i det finländska presidentvalet. SVT:s reporter Hasse Svens skriver om varför presidenten är så populär.

När jag följer president Sauli Niinistö vid en valvaka i Kotka trängs folk runt omkring honom. Ändå är den borgerlige Niinistö på valturné i en valkrets i sydöstra Finland som normalt är ett starkt fäste för Socialdemokraterna och det populistiska Sannfinländarna.

Folk vill skaka hand med Niinistö och ta selfiebilder.

Presidentval i Finland 2018

– Han är en bra representant för en klar och tydlig finländsk politisk linje. Han har också internationellt lyckats föra fram Finland i fokus, tycker Marjo Mitsotomi.

Undersökningar som gjorts visar att han är en av Finlands populäraste presidenter genom tiderna. I undersökningen var det bara den gamla landsfadern Urho Kekkonen som folk tyckte varit bättre än Niinistö.

Har träffat flera världsledare

En orsak till hans popularitet är att han fått mycket positiv publicitet under det senaste året.

Han har träffat presidenterna Donald Trump, Vladimir Putin och Kinas ledare Xi Jinping.

Dessutom har Niinistö stått i fokus under hela fjolåret när Finland firade sin 100-åriga självständighet.

– Vi har en tradition här i Finland att folket väldigt mycket sluter upp bakom den som just då råkar vara president. Det har faktiskt gällt alla våra presidenter, förklarar Susanna Ginman som är politisk kommentator och ledarskribent på Hufvudstadsbladet.

Hon tror också att det finländska folket är nöjda med arbetet han gjort för Finland under de senaste sex åren. Men Ginman inflikar att hans övertag också tydligt märks i valkampanjen.

– Han har varit väldigt försiktig, inte velat ta några risker och inte kommit med några stora politiska utspel.

Niinistö försöker också locka väljare från hela partifältet och kandiderar officiellt för en opolitisk valmansförening, men är ändå moderata Samlingspartiets kandidat.

En veteran inom politiken

Sauli Niinistö som är 69 år gammal är en verklig veteranpolitiker. Han är utbildad jurist men invaldes i riksdagen första gången redan 1987. Han har varit partiledare för det moderata Samlingspartiet mellan åren 1994-2001. Har också varit både finans- och justitieminister samt riksdagens talman.

Finländarna har heller inte heller glömt hans hjälteinsats vid tsunamikatastrofen 2004. Niinistö råkade vara i Thailand när vågorna dränkte kustlandskapet men lyckades rädda sig genom att tillsammans med en av sina pojkar klättra upp och klamra sig fast i en elstolpe.

Vill arbeta för fred

Niinistö har under de senaste åren aktivt arbetat för att uppnå fred mellan Ryssland och Ukraina. Under valkampanjen säger Niinistö att hans viktigaste uppgift under dom kommande sex åren är att arbeta för fred i Finland och i världen.

– Finland har ett starkt försvar. Det måste utvecklas. Det kräver resurser och det kommer jag också att stödja, säger Niinistö.

Finlands eventuella medlemskap i Nato har varit den kanske största frågan under valkampanjen. Men Niinistö har varit försiktig och inte gett några klara besked om sina åsikter när det gäller Nato. Jag frågar om det är hans rädsla för de ryska reaktionerna som gör honom så försiktig?

– Nej det är det inte. Jag anser att Finland under rådande förhållanden inte ska ansluta sig till Nato. Men om det sker stora förändringar som till exempel ett svenskt Natomedlemskap så skulle det kräva att vi tar en funderare.

– En klar majoritet av finländarna är emot ett medlemskap i Nato och jag tror också att Niinistö därför är försiktig och inte vill stöta sig med väljarna, förklarar Susanna Ginman.

SVT Uutiset bevakar presidentvalet på sin hemsida svt.se/uutiset och sänder söndagen den 28 januari i SVT2 klockan 22.00 – 22.05 och 23.05–23.20.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Finland 2018

Mer i ämnet