Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klippet som visar en inspelning av den svenska Netflixserien ”Snabba cash” användes för att illustrera inslag om illegal invandring. Foto: TVP

Scen ur ”Snabba cash” visades som exempel på invandrarvåld i polsk tv

Uppdaterad
Publicerad

Två motorcyklar kör fram till en kemtvättsbutik, passagerarna hoppar av och skjuter med automatvapen genom skyltfönstret, sedan åker de snabbt därifrån. Bilderna visades i polsk statstelevision som illustration till ett inslag om illegal invandring.

Men klippet visade sig komma från en inspelning av tv-serien Snabba cash.

Videoklippet som tycks visa en kriminell uppgörelse har fått spridning på sociala medier de senaste veckorna. På Twitter har det delats av en användare med rubriken ”Sundbyberg, eller inbördeskrig i Afrika?”. Något Expressen berättade om redan i fredags.

I lördags plockades klippet även upp av det polska nyhetsprogramet Wiadomości som sänds i den statligt ägda tv kanalen TVP.

Olaglig migration

Programledaren beskriver hur okontrollerad och olaglig migration har paralyserat flera europeiska länder. Sedan startar inslaget.

– Det här är en inspelning från en svensk stad, säger reportern.

– Angriparna kör fram på motorcyklar och skjuter med automatvapen. Därefter åker de lugnt därifrån. Liknande situationer inträffar i flera europeiska städer nästan varje dag.

Men ingenstans nämns att klippet inte alls visar en verklig händelse utan en inspelning av Netflixserien Snabba cash.

– Det är jättehemskt att det sprids falska nyheter på det här sättet, säger seriens exekutiva producent Susann Billberg-Rydholm till Aftonbladet.

Visades igen

Flera medier har de senaste dagarna uppmärksammat händelsen. Trots det visades klippet återigen i programmet Wiadomości under måndagen. Även denna gång för att illustrera ett inslag som handlade om illegal invandring i Europa. Men den här gången med ett tillägg.

– Det här är bilder inspelade i Sverige för en krimserie. Men trots att det bara är en iscensatt skjutning är liknande händelser i Sverige inte alls fiktion, säger reportern.

”Förvillar alltid”

Den polske journalisten Krzysztof Bobiński menar att TVP gjort det till en vana att medvetet förvilla publiken.

– Men det här är första gången de använder fiktion i ett inslag. Det har skapat stor uppmärksamhet på sociala medier, säger han.

Han har tidigare arbetat som korrespondent för Financial Times i Polen och är nu aktiv i ”Society of journalists”, en organisation som är öppet kritiska mot de statligt ägda mediebolagen.

Klippet ligger i linje med ett av den polska regeringens intressen – att få västeuropa att framstå som farligare än Polen, menar Krzysztof Bobiński.

– Det visar att Polen är lugnt och fredligt medan västeuropa, som försöker diktera demokratiska regler för Polen, beskrivs som sönderfallande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.