Cilla Benkö (SR), Christel Tholse Willers (UR) och Hanna Stjärne (SVT) skriver att den snabba utvecklingen i Polen bör ses som ett varnande exempel för de andra demokratiska länderna i EU. Foto: TT

Public Service-chefer till attack mot polska medielagen

Uppdaterad
Publicerad

Polen bör omedelbart riva upp den lag som ger regeringen makt att tillsätta och avsätta nyckelpersoner inom landets public service-bolag. Samtidigt bör den svenska regeringen ta utvecklingen i Polen som ett varnande exempel och säkerställa svenska mediers framtid. Det skriver vd:ar från tre svenska public service-bolag i dag på DN Debatt.

I en gemensam debattartikel skriver Hanna Stjärne (SVT), Cilla Benkö (SR) och Christel Tholse Willers (UR) att den snabba utvecklingen i Polen bör ses som ett varnande exempel för de andra demokratiska länderna i EU.

”Om ett medielandskap politiseras så upphör möjligheterna att upprätthålla ett demokratiskt, kritiskt samtal och risken är att det tar mycket lång tid att återskapa”, skriver de.

”Riv upp besluten”

Nu kräver mediecheferna att den polska regeringen river upp lagen, som de menar är ett farligt avsteg i landets demokratiseringsprocess.

”Polen har tidigare varit det land i Östeuropa som gått före när det gäller att värna mediernas frihet. Därför är det särskilt beklagligt att klockan vrids tillbaka på ett sätt som få, om ens någon, kunde föreställa sig bara för något år sen.”

De uppmanar också den svenska regeringen att stärka skyddet för yttrandefriheten och försvåra för framtida regeringar att göra hastiga inskränkningar i yttrandefriheten, som i år firar 250 år.

Ska stärka patriotismen

Lagen innebär att finansministern både ska utse och kunna sparka chefer på de statliga tv- och radioföretagen.

Enligt tidningen Die Zeit leder lagen bland annat till att berörda medier på sikt ska få ”nationella uppdrag” för att stärka publikens ”patriotiska hållning”.

Lagen har kritiserats av såväl Europarådet som en rad internationella organisationer. Störst har protesterna varit i Polen, där tiotusentals personer demonstrerade mot lagen i helgen.

”Reparerar ett trasigt system”

Under måndagen svarade Polens utrikesminister Witold Waszczykowski på kritiken. Han menade att den nya lagen öppnar upp medierna för att rymma hela spektrat av politiska diskussioner, något de inte gjort förut.

– Vi reparerar ett mediesystem som varit trasigt under tidigare år i Polen, sade han under en presskonferens på måndagen.

EU-kommissionen tar upp Polens nya medielag till diskussion på onsdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.