Lech Wałęsa. Foto: TT

Lech Wałęsa: Släng ut Polen ur EU

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna i Polen fortsätter och motsättningarna mellan den national-konservativa regeringen och oppositionen tar sig alltmer dramatiska uttryck. Nu uttalar sig återigen frihetshjälten, fredspristagaren och före detta presidenten Lech Wałęsa. Han vill att Polen slängs ut ur EU. – Om du är med i en klubb och inte passar in ska du kastas ut.

Under söndagen samlades återigen tusentals demonstranter utanför parlamentet och presidentpalatset i Warszawa.  Protesterna riktade sig mot det konservativa regeringspartiets planer på att begränsa mediefriheten.

Protesterna har pågått i över tre dygn och handlar bland annat om regeringspartiets, Lag och Rättvisa (PIS), försök att begränsa mediers tillträde till parlamentssessioner.

Varnat för inbördekrig

Lech Wałęsa, legendarisk före detta ledare för fackföreningsrörelsen Solidaritet som starkt bidrog till kommunismens fall i Polen för drygt 25 år sedan, har tidigare varnat för att motsättningarna i landet kan leda till inbördeskrig.

– Jag är på väg in i evigheten men så länge jag är stark nog vill jag inte tillåta att Polen förstörs, säger han när han intervjuas av nyhetssajten Politico på sitt kontor på Europeiska solidaritetsmuseet, ett museum tillägnat Solidaritets historia och byggt vid ingången till varvet i Gdansk där den numera 73 år gamle Lech Wałęsa en gång arbetade som elektriker.

”Farlig och ansvarslös”

I intervjun är han minst sagt kritisk mot Jaroslaw Kaczyński, partiledare för PIS.

– Kaczyński bryter mot författningen, lagen och principen om maktdelning. Han är farlig och ansvarslös. Det kommer att sluta illa, säger Wałęsa.

Wałęsa anser till och med att Polen bör uteslutas ur Europeiska unionen.

– Jag tycker inte om att tala mot Polen men jag har inget val. Om du är med i en klubb och inte passar in ska du kastas ut. Att förlora rösträtten är för lite. De måste slänga ut oss, säger Wałęsa.

Nyhetssajten påpekar att Wałęsa och Kaczyński känt varandra i årtionden och att de hyser en ömsesidig fiendskap. Hat är inte ett ett för starkt ord, skriver sajten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.