Demonstrationerna i Polen mot regeringen och dess försök att bland annat tysta medier har nu pågått i tre dagar. Foto: TT

Efter protester: Polens president vill prata

Uppdaterad
Publicerad

Tre dagar av protester mot regeringen har nu fått Polens president Andrzej Duda att inleda samtal med oppositionen.

”Tack”, lyder texten på demonstranternas röda plakat utanför domstolen i Warszawa. Mannen på bilden är Andrzej Rzeplinski, den konstitutionella domstolens ordförande, som trotsat regering och president för att försvara domstolens självständighet.

Det är nu tredje dagen i rad demonstranter samlas på olika platser i landet för att protestera mot regeringen. Regeringspartiet Lag och rättvisa har kritiserats hårt för att ha gjort skarpa inskränkningar i den fria pressen, för initiativen för att försöka skärpa abortlagen och för inblandning i den konstitutionella domstolens arbete.

Polens nya medielagar

På måndag går domarens förordnande ut och valet av ersättare har blivit en ny källa till konflikt mellan domstol och regering.

Oppositionen vägrar lämna

Samtidigt har en grupp av oppositionens ledamöter förskansat sig i parlamentets plenisal, uttryckligen i protest mot regeringspartiets förslag till budget där nya restriktioner mot medierna aviseras. Oppositionen anklagar även regeringen för att ha försökt driva igenom budgeten utan deras närvaro.

Enligt Reuters ska president Andrzej Duda under söndagen möta företrädarena för oppositionen i ett försök att minska spänningarna.

”Jag tror att en överenskommelse är nödvändig därför att det är omöjligt för ett system att fungera där ett parlament inte kan debattera”, har han sagt i polsk tv, enligt Reuters.

EU har hotat den polska regeringen med sanktioner om den inte drar tillbaka sina förändringar av domstolens arbetsordning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polens nya medielagar

Mer i ämnet