Oppositionsparlamentariker ockuperar det polska parlamentets plenisal i protest mot planer på att inskränka mediers tillgång till nationalförsamlingen. Foto: TT

Polske ministern: Ett försök att olagligen gripa makten

Uppdaterad
Publicerad

Premiärminister Beata Szydlo fördömde uppositionens agerande i ett extrainsatt tal under lördagskvällen och underströk att Polen är ett demokratiskt land, skriver Sveriges Radio Ekot.
– Vill ni marschera, marschera! Vill ni protestera, protestera! Men respektera andras åsikter, värna era landsmän. Vägra inte andra personer de rättigheter som ni själva gör anspråk på, säger hon.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk manar Polens regering att respektera medborgarna sedan polisen under natten tvingat bort demonstranter som protesterade mot det styrande partiet utanför parlamentet. Under lördagen har demonstrationerna fortsatt. 

”Verktyg för oppositionspartierna”

Beata Szydlo, premiärminister, skrädde inte orden under ett extrainsatt tal på lördagskvällen. Hon tror att oppositionens protestaktion i parlamentet tyder på frustration efter att ha förlorat makten, skriver Sveriges Radio Ekot.

– De har ingen aning om hur de ska övertyga polackerna och sin åsikt. Skrik, sprida förvirring, destabilisering är metoder som tyvärr blivit ett verktyg för oppositionspartierna. Det har ingenting gemensamt med principerna för en demokratisk rättsstat, med de normer som gäller europeisk demokrati, sade hon.

Barrikaderat sig

Demonstranterna blåste i visselpipor, viftade med polska flaggor och skanderade ”frihet, jämlikhet, demokrati” för att bland annat visa sitt missnöje med konservativa PIS planerade inskränkningar av mediefriheten.

– Jag vill inte att Polen vänds upp och ned, säger en av demonstranterna, Malgorzata Kramarz, till nyhetsbyrån AFP.

Polens inrikesminister Mariusz Blaszczak anklagar oppositionspartierna för att olagligen försöka gripa makten genom att för andra dagen i rad ockupera parlamentets plenisal.

Oppositionspolitikerna har sedan i går barrikaderat sig på plenisalens podium i protest mot att Polens regerande konservativa parti Lag och rättvisa (PIS) planerar att inskränka mediers tillgång till nationalförsamlingen.

Kuppartat

– Som jag ser det var gårdagens händelser ett försök att olagligen gripa makten, sade Mariusz Blaszczak till den privata radiokanalen RMF FM.

En talesperson för parlamentets största oppositionsgrupp Medborgarplattformen sade att 20-30 av deras parlamentsledamöter nu turas om att sitta i plenisalen.

Polisinsats

Utanför parlamentet demonstrerade i natt anhängare till oppositionen. Tidigt på lördagsmorgonen tvingade polisen bort demonstranter som blockerade parlamentsbyggnadens utgångar.

Jaroslaw Kaczynski, ledare för Polens styrande konservativa parti Lag och rättvisa (PIS), lämnade parlamentsbyggnaden under natten sedan poliser med våld flyttat på demonstranterna.

Kaczynski åkte iväg i en karavan med bland andra premiärminister Beata Szydlo.

”Hjälplös och idélös”

Nu säger EU:s permanente ordförande Donald Tusk att Polen måste visa respekt för sina medborgare.

– Efter gårdagens händelser i parlamentet och på Warszawas gator ber jag de i maktposition att respektera folket och grundlagens principer och moral, sa Tusk under ett besök i Wroclaw.

Tusk var premiärminister i Polen 2007–14 och ledare för det liberalkonservativa partiet Medborgarplattformen, som nu är det största oppositionspartiet.

Premiärminister Szydlo säger att oppositionen har rätt att protestera men måste respektera alla åsikter. Hon säger att oppositionen är ”hjälplös” och utan idéer om hur den ska vinna polackernas stöd.

Ifrågasatt budget

Det var inför fredagens omröstning om kommande års budget som oppositionen inledde sin protest i plenisalen. Omröstningen flyttades då till en annan lokal i parlamentet vilket ytterligare spädde på konflikten. Oppositionen anser att omröstningen var olaglig i och med att den skedde utanför plenisalen och utan medias närvaro.

Fakta: Polens skärpta lagar

Visa

En lag som kontrollerar ledningen för de statliga medierna undertecknades tidigare i år efter att ha förslagits av det styrande partiet Lag och rättvisa.

En ny lag gällande landets författningsdomstol som innebär förändringar av beslutsgången i domstolen har också införts i Polen. Kritiker har befarat att detta ska leda till att domstolens oberoende hotas.

Den nya medielagstiftningen i Polen, som ger regeringen ökad kontroll över statliga medier, har kritiserats av en rad internationella medierättighetsorganisationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polens nya medielagar

Mer i ämnet