Polens president Andrzej Duda. Foto: TT

Polens president Duda lägger in veto mot polsk rättsreform

Uppdaterad
Publicerad

Polens president Andrzej Duda lägger in sitt veto mot två lagförslag som kritiker anser skulle innebära ökat politiskt inflytande över det polska domstolsväsendet.

LÄS MER: Kontroversiellt lagförslag godkänt i Polen

En av de föreslagna lagarna skulle tvinga domarna i Högsta domstolen att gå i pension, den andra skulle lösa upp Nationella domstolsrådet och ge parlamentet rätt att utse dess medlemmar. Rådet har tidigare främst bestått av juridiska experter. Lagförslagen skickas nu tillbaka till sejmen, det polska parlamentets underhus.

LÄS MER: EU redo straffa Polen

EU-kommisionen kritisk

Tiotusentals människor har protesterat mot planerna på förändringar i rättsväsendet, sedan den senaste lagen röstats igenom i det polska parlamentets båda kammare. Även EU-kommissionen har i skarpa ordalag varnat för att lagarna urholkar domstolarnas oberoende, och hotat med att dra in Polens rösträtt i ministerrådet om förändringarna drivs igenom.

LÄS MER: Omstridd HD-debatt inledd i Polen

Egen majoritet i parlamentet

Andrzej Duda tillhör regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS), som har egen majoritet i det polska parlamentet sedan 2015. PIS har tidigare fått kritik för att ha kringskurit oberoendet för landets public service-medier och genomfört förändringar av den polska författningsdomstolens processordning. Ungerns premiärminister Viktor Orbán har ställt sig bakom den polska regeringen i konflikten med EU.

Den polska zlotyn stärktes mot euron då president Duda meddelade sitt beslut.

Polens president Andrzej Duda. Foto: TT
  • Förutom lagförslaget om att tvinga domarna i Högsta domstolen att gå i pension antogs nyligen två andra lagar som en del i förändringen av rättsväsendet. De innebär att Nationella domstolsrådet upplöses och parlamentet ges rätten att utse dess medlemmar.
  • Rådets funktion är bland annat att nominera nya domare. Det har tidigare främst bestått av juridiska experter. Lagarna ger dessutom justitieministern makt att utse de högsta domarna i regionala domstolar.
  • Polens president Andrzej Duda, som nu lagt in sitt veto mot förslagen, har tidigare villkorat sin underskrift med att det skulle krävas 60 procent av parlamentsledamöterna för att utse nya medlemmar i Nationella domstolsrådet, vilket skulle göra det svårare för PIS att helt kontrollera utnämningarna.

Källor: AFP, Politico

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.