Demonstranter protesterar mot lagen i staden Wrocław under natten mot lördag. Foto: TT

Kontroversiellt lagförslag godkänt i Polen

Uppdaterad
Publicerad

Människor i Polen fortsätter att demonstrera och oppositionspolitiker bär fångkläder i protest. Det kontroversiella lagförslaget om Högsta domstolen har under natten röstats igenom i det polska överhuset.

Under fredagen debatterades lagförslaget i parlamentets överhus inför omröstningen.

– Vi upplever att Polen sakta men systematiskt håller på att förvandlas till ett fängelse, sade oppositionspolitikern Jan Rulewski – en Solidaritet-aktivist under motståndet mot kommunismen – under debatten, iklädd fångkläder.

LÄS MER: Kontroversiell polsk HD-lag väcker protester

Lagförslaget innebär att alla domare i Högsta domstolen tvingas i pension och ger justitieministern befogenhet att utse nya. Det röstades igenom under natten mot lördagen, enligt Reuters, och skickas nu vidare till presidenten för en underskrift.

Rad förändringar

Tiotusentals människor demonstrerade återigen mot lagen under fredagen.

Utanför parlamentsbyggnaden pågick en ljusvaka i protest, men där fanns också en handfull jublande regeringsanhängare.

– Jag har väntat i 28 år på att den sista bastionen från kommunistregimen äntligen ska falla. Att alla dessa antipolska, kommunistiska domare ska sparkas, säger PIS-anhängaren Zygmunt Poziomka, 59-årig pensionerad gruvarbetare, till AFP.

LÄS MER: EU redo straffa Polen för sina planer på nytt rättssystem

HD-lagen är den senaste i en rad förändringar av polska domstolar som sammantaget ökar den politiska kontrollen. Regeringspartiet, det högerkonservativa Lag och rättvisa (PIS), kritiseras för att montera ned det oberoende rättsväsendet.

Utanför parlamentet skrek människor att det var en ”mörk dag för demokratin” och ”en kupp”, enligt internationella nyhetsbyråer. Protester pågick även i andra städer.

LÄS MER: Omstridd HD-debatt inledd i Polen

Lagen röstades igenom i det polska parlamentets underhus i torsdags.

Kan lägga veto

PIS hävdar att förändringarna är nödvändiga för att effektivisera rättsväsendet, för att bekämpa korruption och för att göra det lättare med ansvarsutkrävning gentemot domstolarna. Dessutom hävdar partiet att det vill försäkra sig om att de statliga institutionerna tjänar hela folket och inte bara den ”elit” som man anser att oppositionens väljarbas utgör.

EU:s permanente rådsordförande, Donald Tusk, och tillika tidigare premiärminister i Polen, har kallat åtgärden för ”bakåtsträvande”. Han menar att det strider mot EU:s värderingar och att den hotar att marginalisera Polen. Han har begärt ett möte med president Andrzej Duda för att diskutera saken.

LÄS MER: Donald Tusk omvald trots Polens motstånd

För att de nya domstolslagarna ska träda i kraft krävs underskrift av Duda, själv knuten till regeringspartiet. Under fredagen samlades omkring 200 demonstranter utanför hans hem i Jurata med krav på att han inte skriver under, enligt AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer